Genuint och proffsigt med Slowman Band

MUSIK
Slowman Band på Harrys
Svante ”Slowman” Törngren, gitarr och sång
Dan Enegård, bas
Stefan Rosén, trummor
Fredrik Ebbestedt, keyboard
3 kurrar

Det är bara genuina proffs som ger allt, trots att publiken sviker. En eloge till Slowman Band som inte slog av på takten, även om den glesa publiken sakta droppade av under konserten och enbart bestod av ett mycket litet gäng entusiaster när sista tonerna klingade ut. De lyckades till och med få till ett extranummer.
Innan bandet gick på kom det fram en snubbe och undrade om jag var en i bandet. När han fått klart för sig att så inte var fallet, sa han, på bred skånska: Nja, du vet, blues är egentligen inte mig grej, men det brukar komma fina flickor, så…..
Kan avslöja redan här att det inte gick speciellt bra i hans raggförsök, han gav upp tidigt och gick.
Urvalet var heller inte oceanlikt, då alltför få mött upp för att uppleva Slowman Band. Ett 60-tal vilket får anses vara en flopp. Synd eftersom Karlskoga Blues & Rockklubb har ambitioner att återkomma med bra musik någon gång i månaden enligt ordförande Hans Greek.
Svante ”Slowman” Törngren är ingen utpräglad bluesmusikant, han är bredare än så, men för mig är det ändå den genuina bluesen som sticker ut. Han blandar fritt bland eget och klassiskt material.  Bland annat ger han sig på att tolka Jimi Hendrix, vilket  för många är alltför helig mark.
– Det är i första hand låtskrivaren Hendrix jag vill hylla, säger Svante när vi får en pratstund i pausen. Jag har skalat bort mycket av det psykedeliska i Hendrix uttryck, fortsätter han.
Svante säger också att han länge tvekade, men gav sig fan på att fixa låtarna och, som han själv uttrycker det: ”Jag har i alla fall inte blivit slaktad av branschen för mina försök. Nej, hans versioner av ”The Wind Cries Mary” ”Foxy Lady” och ”Woodoo Child” var inga oävna försök.
”Slowman” har släppt några väldigt kritikerrosade plattor. Den första med namnet ”The  Best of Slowman” vilket kan upplevas som kaxigt, och Svantes förklaring, att det är den bästa av plattor som jag inte gjort, är fritt att tolka. Att det funkat visar det genomslag som låtarna gjort på många radiostationer ute i Europa, bland annat i England, Italien, Holland och Belgien.
Kvällens första riktiga bluesrökaren kom i låten ”Redhouse”, vilket fick det att riktigt tända till.
Blues är för mig trängsel, doft av utspillt öl och svett, några dansande par framför scenen där händer vågat glider över böljande jeansklädda kroppar och ett band som uttrycker känsla framför perfektion. En hel del, om ändå inte allt, kunde upplevas på Harrys, tillsammans med Slowman band under ett par timmar när helgens fredag övergick i lördag.