Eldkvarn glöder ännu efter 40 år på vägarna

MUSIK
Eldkvarns 40-årsturné
Örebro konserthus
4 kurrar

Carla Jonsson sa i en TV-intervju att deras konserter nu för tiden sällan börjar senare än klockan åtta på kvällen. Det passar både oss själva och vår publik, enligt Carla. Jo, det klart att 40 år på vägarna inte gör någon yngre, Plura har nyss fyllt 60, men jag tror inte riktigt på det ändå. Jag gillar inte heller att hålla den här typen av konserter för sittande publik i ett konserthus. Varför ska man behöva sitta still när man inget hellre vill än upp och röra sig till det tryck som skapas från scenen. För det är alltid så. När Eldkvarn pliktskyldigt dragit igenom ett gäng nya låtar, de flesta från jubileumsplattan ”De berömdas aveny” och därefter plockade fram de gamla dängorna så exploderade Örebropubliken och ville inget annat än komma upp ur stolarna och gunga med.
Sannolikt är Eldkvarn det bästa vi har av svensk rockpoesi sedan Lundell lagt ner. Plura har dessutom blivit folkkär via sitt TV-kök där han småpackad rumsterar om bland andra så kallade kändisar och givetvis genom ”Så mycket bättre” där han framstod som en skön myspappa. Plura berättar för Örebropubliken att han under inspelningen hade två värdinnor som såg till att han kom upp på morgonen och därtill kom i säng på kvällen. Fan tro´t.
Som sagt, inledningen, ett antal låtar från senaste plattan, kanske den bästa på längre, förresten. Lika självutlämnande, lika ”pluralistisk” som vanligt, och med samma glödande intensitet. Låtar som ”Låt det rulla”, ”Tårar från en clown” och ”En liten kyss av dig” är (som vanligt) skön vardagspoesi ur det brokiga och ibland destruktiva liv som Plura valt att leva, klätt i en musikdräkt som skulle kunna definieras som någon slags poppig rock.
Men det är först när det gamla kavalleriet rusar fram som publiken börjar glöda på allvar. Då kommer ”Fulla för kärlekens skull”, ”Pojkar, pojkar, pojkar” ”3:ans spårvagn genom ljuva livet” rakt i skallen på de 700 i konsertsalen som omedelbart exploderar.
Själv gläds jag även åt Carlas broderier och småsnickerier i ”Kärlekens tunga” samt när han plockar fram wow wow-pedalen i Be-Bop-A-Lula-Land. En underskattad gitarrist.
Att sammanfatta Eldkvarns 40 år på en och en halv timme går förstås inte, eller, jo förresten, kanske ändå. Jubileumsturnén är en väldigt väl inpackad sammanfattning av det Eldkvarn som alltid stått på egna ben och egentligen bara kan jämföras med sig själva. Och, det är inte slut ännu. På en t-shirt såg jag texten ” Eldkvarn 1971-2011 – de första 40 åren”. Ett lovande budskap till de som inte riktigt är nöjda ännu, utan bara vill ha mer.

BJÖRN REIMERS