Danska Touché berörde en lyrisk jazzpublik

Touché in action
Touché in action

Touché, à cappella jazz
Cupol Jazz & Blues Club
Musikpalatset, Karlskoga
Jesper Holm, dirigent och arrangör
Ulrich Lauridsen, bas
Anton Forsberg, tenor
Simon Jansfort, tenor
Niels Bosworth, tenor/alt
Oscar Elmholt, tenor
Ellen Andersson, alt
Hanna Söderqvist, 2 sopran
Linda Bergström, 2 sopran
Karen Berdring, 1 sopran
Rikke Knudsen, 1 sopran
Anna Mose, alt
Betyg 3

Publicerad i KT/KK 2014-09-19
Touché är franska för lätt beröring, men har också andra betydelser, så som anslaget på ett instrument eller hur konstnären för penseln över duken.  De sistnämnda passar väl in på kvällens konsert på Musikpalatset där den danska vokalgruppen med samma namn, med vackra anslag och med sin konstnärspensel, vidrörde en lyrisk publik och med smekande röster placerade vackra klangfärger ut i publikhavet.
Gruppen består i första hand av elever från olika Skandinaviska musikskolor och har stora delar världen som spelplats. Touché startade som en ungdomskör för runt 20 år sedan och har över tid haft hög omsättning på medlemmar. Repertoaren består i huvudsak av danska och amerikanska evergreens.

Anton Forsberg
Anton Forsberg

Tänk er ett 12-mannaband utan instrument förutom musikanternas röstomfång. Tänk er sedan att de med sina röster ersätter storbandets instrumentering och istället sjunger alla stämmor, samt med imponerande scatsongpartier, ekvilibristiskt improviserar solopartier. Då har ni fått en skaplig bild av à cappellagruppen Tuoché. Resten är upplevelsen.  För Touché måste man uppleva. Det är ett gäng mycket kompetenta och lysande röstbegåvningar som åker hiss i registren och kompetterar varandra i en snuskig perfektion. Rösterna blir till de instrument de saknar och jag var glad en stund att de inte försökte härma just dessa. Visst, Ulrich Lauridsens bas, som hela tiden låg pumpade i bakgrunden är helt nödvändig. Dirigenten Jesper Holm fick även till lite trummor, men när det blev trumpetsolon à la King Louis i Djungelboken blev det lite för mycket. Varför härma någon man valt att inte ha med?
Repertoaren sträckte r sig över Charlie Parker, Miles Davis och storbandsmusik av Count Basie, men även lite finstämd dansk musik, snyggt arrangerad av dirigent Jesper Holm.
Några riktiga höjdpunkter var Miles Davis ”So What” från hans legendariska platta ”Kind of Blue” samt extranumret, en Count Basie-dänga, där alla gav allt.
Men, jag må nu rullas i tjära och fjäder av Karlskogas alla fans av volkaljazz, men till mig nådde de inte ända fram. Det var vackert, snyggt och till perfektion genomfört av lysande artister. Jag saknade ändå något djupare. En själ. Kanske var det helt enkelt för perfekt.
Nåja, allt avslutades med stående ovationer och extranummer, så de 150 som kom till Musikpalatset var till bredden tillfredsställda. En eloge till gänget i Cupol Jazz & Blues Club som vågar sig på lite nytt och annorlunda. Mer sådant kommer, så håll utkik.

BJÖRN REIMERS