Cd-recension, Ta det tillbaka! Mikael Wiehe

VISROCK

Ta det tillbaka!
Mikael Wiehe
Metronome/Warner
++ (2 plus)
Surt och gnälligt, Wiehe!
Mikael Wiehe är härsken och dyster. Igen, skulle man väl kanske kunna tillägga. Efter att senast ha skrivit om kärlek och skilsmässa så är Wiehe tillbaka till rötterna, till protesterna, till politiken.
Wiehe gör upp med regeringen och alliansen, Gud, eller rättare sagt de fundamentala anhängarna, kungahuset, Sverigedemokraterna, ja till och med Karlskoga med Bofors vapenindustri får sig en släng av sleven, om än bara på den medskickade liveskivan.
Mikael Wiehe är en ikon inom den alternativa musiken, proggen, protestmusiken. Mycket har varit mästerliga politiska analyser av en verklighet som det funnits all anledning att kritisera och fundera över. Wiehes textknorrar ofta geniala.
Den här gången känns det mest som surt och gnälligt. Visst, jag gillar hans funderingar runt Guds prioriteter och låten ”Strö all min kärlek” står ut lite extra. Jag gillar också modet att försöka återuppta protestgenren i denna ytlighetens tidevarv, men det känns inte lika äkta som på 70-talet. Inte heller musiken räcker upp. Det är lite för mycket ”Jop hejdi” för att bära fram någon äkta politisk glöd.
Till den studioinspelade plattan följer en liveinspelning från 2009 med i konvolutet. Här finns några klassiker som Keops Pyramid, Flickan och kråkan samt Titanic. Dessutom lite snack med publiken. När man betänker att den gode Wiehe även skapat dessa mästerverk faller de nya låtarna ännu mer platt till marken.
BJÖRN REIMERS