Recension Funderingar

LYRIK OCH KONST
Funderingar
Målningar av konstnären Angelica Wiik
spetsade med dikter av poeten Bengt O Björklund
Utgiven av Podium Förlag

När två konstarter samspelar
Det är intressant när olika konstformer möts. Inte sällan blir ett och ett betydligt mer än två. När konstnären Angelica Wiik bad poeten och journalisten Bengt O Björklund att skriva dikter till sin konst var det kanske så hon tänkte.
Boken ”Funderingar” är intressant ut flera aspekter. Bara dess yttre är värt en extra kommentar. Att jobba i ett så stort format som A3 ger bilderna en helt annan möjlighet, nästan som affischer. Möjligen lite otymplig för bokhyllan, men å andra sidan ska den inte stå där utan ligga framme för alla att bläddra i. Man upptäcker ständigt något nytt.
Angelica Wiiks bilder är mustiga, färgrika och sensuella. De utstrålar mystik i sina dova färger och sina speciella former. Kvinnor med beslöjade, halvslutna ögon som inget avslöjar utan ser förbi dig. Jazzen finns där, musiken lever i bildspråket och det finns ouppfyllda drömmar i kvinnoblickarna.
Till detta har Bengt O Björklund skapat poesi, underfundig poesi som inte är omedelbart självklar, men som sköljer över Angelicas bilder med en form av svårgreppbar eftertanke. Bengt har inte tolkat bilderna utan givit dem en ytterligare dimension. Det är en fascinerande upptäckt att de färgrika bilderna och de små svarta bokstäverna får likvärdigt värde ur aspekten att skänka skönhet.
BJÖRN REIMERS