Världen låter, kulturfestival med mersmak!

Artikel publicerad i KT/KK 2015-03-09”Det är helt fantastiskt att detta kan sjösättas i lilla Karlskoga med alla människor och föreningar involverade. Ni ska vara oerhört stolta att ha en egen symfoniorkester på den här musikaliska nivån”. Orden är Ale Möllers, som var mycket imponerad över det som blev en fantastiskt lyckad kulturfestival under namnet Världen låter.
– När man träffas så här inom musiken händer det grejor om man vill och har ett öppet sinne, fortsätter Ale Möller. Ale är en man som vet. Han har ägnat hela sitt musikaliska liv åt att sammanföra olika musikanter från olika kulturer från världens alla hörn.
Att Karlskoga är en musikstad det visste vi sedan länge, men att kunna samla ihop till en levande kulturfestival är imponerande, men inte mindre sant. När man får hela kultur- och föreningslivet att ställa upp då skapas möjligheter. Då händer det grejor, precis som Ale

Ale Möller och Mamadou Sene
Ale Möller och Mamadou Sene

Möller beskrev det.
Ale Möller Trio tillsammans med Karlskoga symfoniorkester var festivalens huvudattraktion, men det hände saker i alla hörn på Karlskoga Folkhögskola, där festivalen arrangerades. I ett av rummen fanns Eva Dellerud och Peter Krantz från Kulturskolan och teaterföreningen Lyset. Hos dem fanns möjlighet att prova på drama. Olika improvisationsövningar, bland annat fick två unga grabbar, Islam Kahn och Muhedin Mohammed prova på hur ett teatermord skulle kunna gå till.
Kulturskolan var också på plats med sina instrument för att ge möjlighet att få prova på. Hampus Eriksson, 5 år, gjorde tappra försök att få ljud i en baryton, vilket inte var det lättaste. Brasslärarna Fredrik Andersson och Joanna Lysén tyckte ändå att intresset var tillfredställande högt för blåsinstrumenten även om gitarr och sång ligger i topp.
Teaterföreningen Lyset var också på plats och visade upp lite från musikalen Annie som har premiär i slutet av mars. Christer Jönsson och Felicia Fernandez-Lauri, två av huvudrollsinnehavarna bjöd på en duett ur föreställningen.
Ale Möller höll också ett väldigt intressant föredrag där han berättade om olika vändpunkter i livet och skilda möten med andra kulturer. Helt utdömd av sin fröken och utesluten från musiklektionerna i skolan blev Ale ändå en världsmusikant och tusenkonstnär. Allt började med några gitarrackord, sedan var han fast.
– Jag blev musikant via ett H7-ackord, berättade Ale inför en hängiven publik.
En annan profil denna dag var senegalesen och stockholmaren Mamadou Sene. Han kom till Sverige tack vare kärleken och har jobbat ihop med Ale Möller i många år. Han hämtar mycket av sin musik från tiden då han var vallpojke hemma i Senegal. Ett av många musikaliska möten som dessa världsmusikanter skapar.
Konserten tillsammans med symfoniorkestern blev något utöver det vanliga. Trion med Mats Öberg på klaviatur och Olle Linder på slagverk tillsammans med Ale Möller bjöd på ett par låtar innan symfoniorkestern slog an.  Bland annat bröllopsmusik från Sydafrika och musik baserat på Ales första cykeltur. Också en hyllning till Vägverket eller Statens Trafikverk som det numera heter. Numret presenterades på en av Trafikverkets orange snöpinnar som Ale Möller gjort om till flöjt.
Ett härligt inslag var också Kör Deluxe. Kören är sprungen ur det som heter Daglig verksamhet. Ett fantastiskt gäng med funktionsbegränsade tjejer och killar som verkligen älskar att sjunga. De har tränat drygt ett år och träffas varje vecka för repetitioner i Kulturskolans aula. Förutom We Are The Champions körade de till ett par låtar tillsammans med färgstarke Mamadou. Ett helt underbart inslag i den helt igenom makalösa konserten.
Nu kan vi bara hoppas att detta kulturfestivalen ”Världen låter” blir ett årligt permanent inslag i Karlskogas redan nu så rika kulturliv. Ta det som en utmaning, kulturvänner.

BJÖRN REIMERS