Välbesökt adventskonsert i Karlskoga kyrka

Ingrid ”Ninni” Langaard

Ulf Wadenbrandt – handelsresande i musikMUSIK
Adventskonsert i Karlskoga kyrka
Karlskoga symfoniorkester
Solister:
Pehr Bodin
Ingrid Langaard
Elin Ahlström
Nils Erik Hagström, klarinett

Jag vet egentligen inte när julen börjar nu för tiden, men första advent må väl fortfarande få vara det officiella datumet utanför den kommersiella och mer hysteriska julen som börjar redan i oktober på vissa ställen.

Någon direkt julstämning kanske inte riktigt infunnit sig ännu, åtminstone inte vädermässigt. Det är ändå skönt att smita in i kyrkvärmen och få njuta av lite blandad julmusik när vindarna tjuter och mörkret sakta lägger sig. Det var drygt 200 karlskogingar som denna första adventssöndag resonerade på samma sätt.
Återigen var det stadens mycket aktiva symfoniorkester som bjöd in till en musikafton. Tillsammans med några mycket kompetenta sångsolister sparkades julen igång på riktigt.
Det började med en hurtig slädtur och slutade med en stämningsfull Stilla natt. Underrubriken till konserten var ”I väntan på julen”, men det var inte bara julmusik på repertoaren.
Numera så folkkäre Benny Andersson och hans Klinga mina klockor måste vara en av de mest spelade melodier i vår skvalradio, här i orkestertappning. De klockor som klingade finast denna kväll var annars Ingrid Langaards och Elin Ahlströms vackra och klara stämmor.  Ingrid, som vanligt, både sprallig och stämningsfull. Kvällens manliga röst, Pehr Bodin, antog ett par riktigt tuffa utmaningar i ”Oh helga natt” och Sinatras paradnummer, ”My Way” utan att på något sätt darra på manschetten. Annars var det nog duetten ”The Prayer” tillsammans med Elin Ahlström som drog ner kvällens varmaste applåder. En låt som bland annat Celine Dion och Andrea Bocelli gjort vida känd.
I övrigt tar jag nog mest med mig Ingrid Langaards version av Per Erik Moraeus Koppången, med vacker text skriven av Py Bäckman samt Elin Ahlströms tolkning av Rolf Lövlands ”You Raise me Up” med svensk text av Åsa Jinder. Kanske inte så juligt, men ack så vackert.
Tänk att en av de mest kända och pampigaste julmelodier egentligen är en militärmarsch av Franz Schubert. Ni vet, musiken till leksaksparaden när tomtens säck ska fyllas innan de flygande renarna tar honom ut på julnattens resa över världen. En historia som berättats klockan tre varje julafton sedan TV:n gjorde entré i våra vardagsrum. Så populär att den även fick bli ett extranummer denna kväll.
Att avsluta med psalmsång i den vackra karlskogakyrkan kändes naturligt. Kanske är Stilla Natt den kristna världens mest kända julpsalm, alla kategorier. Stillhet är precis det vi alla behöver en hel del av i dessa hysteriska juletider. Något som bland annat vacker musik kan skapa.