Thailändsk fest för alla

För tredje året i följd bjöd Karlskoga Thaiförening på Loi Krathongfest. Loi Krathong är en thailändsk ceremoni som firas varje november vid fullmåne och som syftar till att visa respekt för vattnets gudinna och samtidigt be om förlåtelse för det vatten man använt eller förorenat under året.
För oss svenskar har Thailand kanske blivit lite av vad Mallorca tidigare varit. Väldigt många semestrar gärna i denna asiatiska pärla och trots den tragiska tsunamikatastrofen för fyra år sedan så har turistströmmarna börjat rulla igen.
Men i lördags hade Thailand flyttat in på Bergslagsskolan i Karlskoga. Thailändska föreningen bjöd för tredje året i rad på Loi Krathongfest och visst blev det lyckat. Knappt 200 personer vilket innebär fullsatt, hade sökt sig till matsalen i Bergslagsskolan för att umgås, dansa, njuta av Thaimat och samtidigt blidka vattengudinnan med en Krathong. En Krathong är en liten rund vattenfarkost likt en blomma med ett ljus och några rökelsestickor som varsamt knuffas ut i vattnet för att driva med strömmar och vindar.
Den arrangerande föreningens syfte är att stödja och sprida thailändska traditioner, konst och kultur och skapa förståelse inom kulturella och sociala områden samt naturligtvis umgås och skapa utbyte mellan svenskar och thailändare. Behållningen efter att ha sålt Krathonger till kvällens gäster går oavkortat till barnhemsbarn och handikappade i Thailand.
Thailändska föreningen har ungefär 20 aktiva medlemmar och består av både thailändare och svenskar.  De flesta av thailändsk börd som bor och lever i Karlskoga med omnejd är kvinnor som funnit och gift sig med en svensk man. Därför var det nästan uteslutande kvinnor som stod för de thailändska inslaget och underhållningen i form av olika uppvisningsdanser och därtill hade fixat den fantastiska maten. Helst säker är att det aldrig funnits vackrare mattanter i denna skolmatsal tidigare. I sina obeskrivligt tjusiga festdräkter och med vackra håruppsättningar såg de till att alla får njuta av de olika thailändska läckerheterna. Vad sägs om stekt kyckling, currykyckling med bambu och kokosmjölk, grönsaker med räkor, nudlar med mera. Ett mer svenskt inslag i menyn var kaffe och pepparkaka efter maten.
Före och efter de kulinariska upplevelserna gavs flera dansuppvisningar, först ut var barnen och där föll nog allas ögon på lilla Irené, 4½ år. En liten thailändsk prinsessa som charmade kvällens alla gäster bara genom sin uppenbarelse.
Själva Loi Krathongceremonin var man tvungen att genomföra i en bassäng utanför festlokalen.
Enligt ordföranden Tomas Brandt så ger inte kommunen tillstånd att genomföra ceremonin vid Möckeln och orsaken är risk för nedskräpning. Skulle det vara de små pappersbåtarna med ljus och rökelsestickor som sprider sig utöver vattnet? Nåja.
Nu har, som bekant, nöden ingen lag så då får det bli i en bassäng i stället. Det är en mäktig syn när de små flytetygen glider ut på vattnet och doften av rökelse sprider sig över nejden. Utöver att man blidkar vattengudinnan så anses ceremonin även bringa tur. Helst ska man lägga i någon tillhörighet i Krathongen när den släpps, ofta är det ett mynt, men kan också vara ett hårstrå eller något annat av personlig art. Sedan är det väl bara att avvakta tills den stora lyckan drabbar.
Som vanlig svensk festdeltagare så är det slående hur barnen är en naturlig del i festandet. Här har inga mormödrar engagerats som barnvakter, alla är med, festklädda och glada far de små som dammtussar över golvet och bara har kul helt enkelt. Tillsammans med både mormor, mamma och syskon. En av flera kulturskillnader under kvällen och kanske något att lära sig av.

BJÖRN REIMERS