Succé för Countryfestivalen vid Lunedet

5. Hästarna

Artiklar publicerade i KT/KK 2015-07-06Countryfestivalen i Lunedet under lördagen kan bara sammanfattas med ett enda ord. Succé! Runt 2000 personer besökte festivalen som bjöd på ett fantastiskt väder, kanske till och med i varmaste laget. Det fanns dock både glass och en kall pilsner att svalka sig med när värmen tryckte på som mest.
Countrymusikanterna Linda och Peter Dahl samt Camilla Hammarberg på Lunedets camping har gjort ett sagolikt jobb för att kunna sy ihop detta så lyckade evenemang. Det krävs både mod, kontakter och ett jävlar anamma för att lyckas.
Men, en riktig countryfestival består inte bara av musik. Nej, countrymusiken är ju väl förknippad med en westernstil som grundar sig i den amerikanska westernhistorien med cowboys, trappers, salooner och tuffa sheriffer. I Lunedet hade ett gäng från Hudson Bay slagit läger i traditionella munderingar, coltrevolvrar, lasson och klatschande oxpiskor med mera. Hudson Bay är en westernstad i värmländska Svanskog i Säffle kommun där man kan uppleva ett riktigt cowboyliv, berättar Kenneth Olofsson, en av eldsjälarna bakom detta.
Klädkoden är viktig när man går på countryfestival om man tillhör de invigda. En cowboyhatt är ett absolut måste. En som förstått det var Trine Lenåsen från Stockholm som köpte sig en hatt av Sandra Danielsson vid Stellas Place´s marknadsstånd. Stellas Place finns annars normalt i Karlstad och säljer rockabillyprylar.
– Vi finns på de flesta arrangemang likt detta under hela sommaren, berättar Sandra där hon står bland vackra 50-tals klänningar, västar, hattar och annat traditionellt.
Bosse och Anneli Radeck från Västerås hade lämnat det pågående Power Meet i hemstaden för att komma till Karlskoga och Lunedet. Just för sin stora kärlek till countrymusiken. Båda varr stilenligt ristade i varsin jacka som är en direkt avbild av den amerikanska flaggan.
– Vi har bara missat två Power Meet under alla år, berättar Anneli. Båda gångerna för countryfestivaler. Båda berömde Lunedsfestivalen och hyllade både campingen och den mat de serverats utöver all fantastiskt bra musik.
Något som väl passar in i programmet var Rolf Westgaard och Björn Karlsson med sina hästar Roosta By The Bay och All Aboute Tee. Två stycken Working cowhorses importerade direkt från Texas och som är speciellt framavlade för att valla kor.
– De här hästarna vallar kor bara för att de vill det, inte för att de måste, berättar Rolf. De är hästarnas motsvarighet till Border Collies, för er som förstår sig på hundar. Björn och Rolf red lugnt runt bland publiken, gjorde lite konster utan att hästarna verkade störda av det höga ljudet från scenen.
Som sagt, Countryfestivalen i Lunedet utanför Karlskoga blev till en omedelbar succé. Kanske en festival som kan permanentas under några år. Linda och Peter Dahl är redan inne på att utöka till två dagar nästa år. Något alla countryfreaks givetvis håller alla tummar för.

BJÖRN REIMERS

SONY DSC
Spinning Jennies

Välmixad countrykompott från scenen
Det är alltid lite tufft att få inleda en festivalspelning. Det tar en stund innan publiken kommer i full stämning. På countryfestivalen vid Lunedet var det Karlskogabandet Old Barrels som fått äran att få publiken varm.
Old Barrels har bara ett år på nacken, även om bandmedlemmarna är rutinerade musikanter så har de bara lirat country något år tillsammans. Sångaren Peter Taxén presenterade bandet som ett lite rockigare countryband och med titlar som ”Let the Cowboy Rock” infriade de absolut det löftet.
Nästa band ut var degerforsgänget Whiskey & Dynamite. Ett, i countrykretsar, välkänt gäng som bland annat fått epitetet ”Bluegrassens Motörhead” och som består av arrangörsparet Linda och Peter Dahl samt Peter son Jimmy Glavå, åtorparen Stefan Larsson, Thomas Holmström, Tomas Brink och inlånade Robban Ivansson från Stockholm. Whiskey & Dynamite har legat i träda under hela fem år vilket egentligen inte märktes särskilt. Man kan mycket väl förstå ovanstående epitet då det handlar ganska mycket om rock´n rollinfluenser i en bluegrassuppsättning. Det var när detta glada gäng kom igång som också publiken gjorde detsamma. Fullt tryck blev det. Helt klart har bandet varit saknat under sin frånvaro och tyvärr för dessa engagerade fans så verkar det som det här också var en engångsgrej. Vi får väl se till nästa års festival.
Pojkbandet Nasco Brothers från Falköping var kanske det gäng som stack ut mest. Bandet består av tre unga killar kompletterade av några kompisar till detta festivalgig. De beskriver sin musik som Cotemporary Country Rock, vilket i undertecknads öron låter som lite upprockad mainstreampop uppblandat med några klassiska hårdrockssolon levererat av en helt OK gitarrist.
Bandet Four Leafe Clover återställde stämningen till mer genuin country genom att presentera smäktande och gungande countryballader med en gråtande steelguitar som ryggrad. Något som framkallade en och annan tryckare bland publiken, trots den intensiva värmen.
Stack ut lite extra gjorde också stockholmsbandet Spinning Jennies. Ett äkta bluegrassband som valt att enbart sjunga på svenska. Det utmynnade i låttitlar som ”Söder om slussen hör jag hemma” samt ”Jag väntar i Enskededalen”. Sångaren David Ritschard inledde med att beskriva sina låtar som en odyssé i olycklig kärlek och självömkan.
– Skulle vi lira glada låtar skulle vi vara ett vanligt dansband, men det här är bluegrass, betonade David. Själv ristad som en Hank Williams-kopia. Även hans medmusikanters utstyrsel kändes genuina i förhållande till deras musik.
Ännu mer klassisk countrymusik stod Don Redmon för. Don är välkänd i trakterna då han samarbetat med Linda och Peter Dahl en tid. De fanns också med på scenen när Don Redmon äntrade densamma.
– Jag har varit så taggad inför denna festival att jag kom redan i torsdags berättade Don, som egentligen heter Andreas Johansson och kommer från Finspång i Östergötland, för publiken som nu fyllde hela det stora fältet framför scenen. Don plockade också upp sin far på scenen i en låt som byggts på psalmen ”Blott en dag” med engelsk text.
Avslutade det hela gjorde norske Arly Karlsen tillsammans med sina två söner. Här är det ännu mer klassisk country. Arly har en genuin countryröst, helt i paritet med mannen i svart, Johnny Cash. Något som han också bekräftade genom att tidigt i sitt framförande köra låten ”Ring of Fire”
Rent musikaliskt fanns det mesta med under de åtta timmar som det lirades country från Lunedsscenen. De flesta olika genrer inom countrymusiken fick sin plats. Det var enbart belåtna besökare som släntrade hem när sommarskymningen stilla lade sig över nejden och temperaturen sjunkit till en mer behagligt nivå. Alla ser vi redan nu fram emot nästa års countryfestival vid natursköna Lunedet.
BJÖRN REIMERS