Pernilla Anderssons musik och texter vederkvicker själen

Publicerat i KT/KK 2015-05-30
Kandelabrarna brann vackert i den både pampiga och mysiga lokalen med sina vitkalkade väggar, kallad Träffpunkt Alfred Nobel. En förväntansfull publik fick höra Degerforsaren Björn Bodin inleda kvällen med några låtar till piano. Björn har en grym röst och borde få en större roll vid något annat tillfälle. Han tolkningar av Elton Johns, Billy Joels och Cat Stevens musik är av hög klass.
Nåja, nu var det ju Pernilla Andersson som var kvällens huvudgäst. En av Anna Karin Nilssons favoriter. Anna Karin driver kaféet Saffran & Kardemumma i den intilliggande lokalen och det är just hennes favoritartister dessa torsdagskonserter handlar om. I höstas var Uno Svenningsson här. Vad som kommer här näst vet bara Anna Karin själv.
Pernilla började med att hylla Värmland och Karlskoga där hon bara har fina minnen, som att åka moped genom foajén på stadshotellet och skriva en av sina bästa låtar någonsin på en moped mellan Kristinehamn och Munkfors.
Annars var det en strimma vemod som var den röda tråden i Pernillas snack med publiken. Hon berättade om sin fars sjukdom, att passera 40-strecket och att se sina nära och kära bli gamla runt omkring sig. Pernilla är en okrönt drottning på att också sätta ord på sitt vemod i sina låttexter. Bland annat i låten ”Jag sitter tyst med Billie Holiday” som hon framförde för allra första gången inför publik. Pernilla berättade också om att låten ”Om ingen annan” där texten fortsätter …har en axel över så har jag en bra här… har varit ett sätt för henne att visa att hon är den starka som alltid finns till för andra. Så är det inte längre erkände hon inför karlskogapubliken.
– Jag känner nu att även jag behöver en axel att luta mig emot ibland. Få vara den som är svag och den som behöver stöd. Det är en ny känsla för mig att hantera.
Pernillas låttexter är små berättelser som direkt slår an ens innersta. Hon säger själv att hon egentligen skriver för sig själv som hjälp att tackla olika situationer i livet. Det må så vara, men som sagt, texterna går direkt till hjärtat och smekfullt uppfyller själen hos mig på ett sätt som få andra artister kan.
Förutom sina egna låtar tolkade Pernilla även Plura Jonsson, Cornelis Vreeswijk, Alf Hambe och Olle Ljungström. Extranumret blev just Olle Ljungströms ”Jag och min far” som bland annat Magnus Uggla förvandlade till en superhit efter TV-programmet ”Så mycket bättre”.
Trots det lite vemodiga temat i mellansnacket så lämnade jag Björkborn med ett stort leende på läpparna och en vederkvickt själ. Pernilla Andersson och hennes texter har en förmåga att både lugna och glädja. En musikalisk Prozac att inta när livet stormar och man söker en trygg hamn att tillfälligt lägga till i. Jag tror de flesta som var där håller med mig.

BJÖRN REIMERS