Nils Holgersson vid Riseberga

Publicerad i Karlskoga-Kuriren juni 2009

Nils Holgersson i fantastisk miljö vid Riseberga.
Genrep och pressvisning för Nils Holgerssons underbara resa som utspelar sig vid Riseberga amfiteater intill klosterruinen utanför Fjugesta. Så där lagom rörigt som ett genrep ska vara. För, det är mycket som ska klaffa när drygt 60 amatörteaterskådespelare, ljudteknik och logistik ska samordnas.
– Nu ska jag bara hem och sova! Orden är Sylwia Rakowskas som har en av  huvudrollerna som vildgåsen Akka. Vi har repat i långa tiotimmarspass den senaste tiden, så just nu känner jag mig rätt så mör.
Eva Dällerud som bland annat gör den gamla kloka korpen Bataki kände nervpirr.
– Jo, idag kändes det så, säger Eva lite dämpat, jag kämpar med en lång monolog som jag känner att jag måste jobba lite mer med.
Den sluge, men missförstådda Smirre räv görs av Peter Krantz. Han har nog föreställningens coolaste mask i sin röda mustasch och sin höga hatt. Peter verkar mer avslappnad och berättar att det stryker en riktig räv omkring i omgivningen så han känner sig i gott sällskap.
Peter, liksom Eva och Sylwia är alla från Amatörteaterföreningen Lyset som tillsammans med ytterligare ett knappt tjugotal från både Kulturskolan och Gôrskôj representerar Karlskoga i den stora och pampiga uppsättningen. Julia Lindén och Robin Davidsson är två av fyra Nils Holgersson.
Regissören Gunilla Orvenius sitter väldigt lugnt under repetitionen och bryter bara in ett par gånger när tempot inte riktigt klaffar. Det är sanslöst mycket att hålla ihop och vaka över. Över 60 skådespelare, alla amatörer från hela länet i väldigt blandad ålder gör sammanlagt runt 300 roller. Till alla dessa har det ordnats ny kostym, ett omöjligt projekt, som till slut ändå lyckades, säger ansvarige Catherine Giacomini.
Gunilla Pilblad som är en av fyra producenter berättar att man denna gång satsat på att göra en riktig familjeföreställning. Nils Holgersson är den tredje och sista föreställningen i det samarbetsprojekt som Länsteatern och flera amatörteaterföreningar i länet genomfört. Först gavs ”En midsommarnattsdröm”, förra året ”Arns Cecilia” och nu alltså ”Nils Holgerssons underbara resa”. Syftet med projektet har varit att synka samman amatörteater med professionell verksamhet och samtidigt byta erfarenheter.
Selma Lagerlöfs ”Nils Holgerssons underbara resa” är en lika underbar historia. En saga som passar perfekt i den fantastiska miljön vid Riseberga klosterruin. Amfiteatern från 1937 tar drygt 1200 åskådare och ligger skönt placerad i en sluttning under pampiga trädkronor på en annars så platt Närkesslätt.
Temat i historien är tidlös. Det handlar om att bli människa, men också att ta hand om vår jord och de varelser som där lever. Nils Holgersson gör en resa genom vårt avlånga land men också en resa i sitt inre. Djuren och naturen ger honom den välbehövliga lektion som krävs för att ta steget ut i livet. Premiären skedde under fredagen ,läs igår och sedan ges ytterligare nio föreställningar fram till den 28 juni. En recension kan du läsa senare i KK. Så, ta med både familj och  picknickkorg. Gör en utflykt till Riseberga utanför Fjugesta och upplev skön natur och en både tänkvärd och vacker historia.
BJÖRN REIMERS