Madicken och Pippi – sommarkulturinslag i länet

Publicerat i ECT Örebro 2012-06-15
Madicken
Astrid Lindgren
Teaterföreningen Lyset
Björkborn i Karlskoga
16 juni – 7 juli (17 föreställningar)
Regissörer: Figge Norling och Peter Krantz
Madicken: Rebecka Undén och Linn Falk
Övriga medverkande: Figge Norling, Peter Krantz, Sylwia Rakowska, Jenny Henriksson samt ungdomar från Kulturskolan i Karlskoga.

Pippi på de sju haven
Astrid Lindgren
Lerbäcks teater
28 juni – 12 augusti (30 föreställningar)
Dramatisering och regi: Johan Gille
Pippi Långstrump: Magdalena Jerlström
I övriga  roller: Elin Andersson, Fredrik Andersson, Mathias Blad, Gustav Borehed, Oliver Engman, Elvira Gille, Hannes Gille, Jenny Gille, Truls Gille, Adam Helin, Frida Isaksson, Victoria Johansson, Louise Juliusson, Emmie Larsson, Agnes Oldberg, Nore Ring, Ulrik Spjut, Jakob Wall, Daniel Andersson.

I både Karlskoga och i Lerbäck har sommarteater blivit en tradition. Teaterföreningen Lyset tillsammans med elever från Kulturskolan i Karlskoga samt Lerbäcks teater tillsammans med barn från länet. Lerbäck som är en professionell teater startade 2004 medan Lyset är en amatörteaterförening som 2011 firade 25-årsjubileum.
I år är det två av Astrid Lindgrens starka, men ganska olika tjejer som har huvudrollerna på respektive scen. I Karlskoga sätts Madicken upp och i Lerbäck tar man sig an Pippi Långstrump.
I Lerbäck har man en ganska lång Astrid Lindgrentradition. Man har sedan starten 2004 spelat olika Lindgrenuppsättningar, såsom Rasmus på luffen, Emil, Pippi Långstrump, Bröderna Lejonhjärta och Ronja Rövardotter. Johan och Jenny Gille har också förflutet som anställda på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.
– Jo, så är det, säger Johan. Visst tog vi med oss Astrid till Lerbäck. Hennes fantastiska figurer och hennes finurliga historier är utmärkt sommarteater för hela familjen.
I Karlskoga finns en naturlig koppling till Kulturskolan och därmed barn och ungdomar till de roller som ska besättas. I Lerbäck är inte det lika självklart.
– Nej, säger Johan Gille. Vi är ju en professionell teater med enbart ett par fast anställda förutom Jenny och mig. Barnen har vi under åren kunnat rekrytera via olika auditions, men även från de teaterkurser vi håller på höstloven samt en del musikalprojekt på olika skolor häromkring.
– Numera behövs dock inga auditions. De som nu är har här varit med genom åren och återkommer gärna varje sommar.
– Magdalena Jerlström som spelar Pippi är dock med för första gången, likaså Victoria Johansson som gör Annika, berättar Johan. Faktum är att vi frågade Magdalena om hon kunde tänka sig att spela Pippi innan vi ens bestämt oss för vad vi slutligen skulle välja. Vi såg definitivt en Pippi i henne. Så när hon gladeligen tackade ja, var det bara att köra.
Du tvekade aldrig?
Nej aldrig, säger Magdalena. Det var ett fantastiskt erbjudande, omöjligt att tacka nej till.
Är du en Pippi?
Ja, kanske, säger Magdalena. Jag är ganska sprallig av mig, så visst finns det väl en Pippi i mig. Alla har väl sig egen bild av vem Pippi är och min Pippi är nog väldigt lik den som vi är vana att se.
Du är med för första gången, hur känns det?
– Jo, det ska bli jättekul, Jag har ju varit med på höstkurserna och även på ett musikalprojekt på min skola i Askersund i teaterns regi, säger Magdalena och ser inte ett dugg nervös ut.
I Karlskoga hade man egentligen tänkt sig spela Rasmus på luffen med Figge Norling som Paradisoskar, men så blev det inte då Lyset inte fick några rättigheter.
Det är Saltkråkan AB som äger alla rättigheter till Astrid Lindgrens verk och som godkänner alla manus. De ger också tillfälliga rättigheter utifrån de ansökningar som kommer in. Just nu var Rasmus på luffen upptaget. Saltkråkan AB ägs av Astrids efterlevande.
– Visst var det lite synd med Rasmus, säger Figge. Oskar hade varit lite av en drömroll, men nu blev det istället Madicken och det ska verkligen bli lika fantastiskt.
Karlskogasonen Figge Norling är den enda etablerade proffsskådisen i ensemblem om man nu inte räknar in Peter Krantz. Han kommer både stå på scenen och sköta regin tillsammans med Peter. Figge var med under förra årets hemvändarsuccé och 25-årsjubiléet ”En midsommarnattsdröm” och fick kanske lite blodad tand.
– Ja, vi har till och med köpt ett litet soldattorp en bit utanför Karlskoga, berättar Figge, så nu kanske det blir sommarteater fler gånger, vem vet.
– Jag ska nu göra Madickens pappa, tidningsredaktören och socialisten Jonas Engström. Inte lika stor roll som Oskar, men ju mer jag läst manus, ju mer gillar jag honom, säger Figge. Han är en intressant figur för den tid det utspelas i, någon gång under första världskriget. Han uppmuntrar Madicken att umgås med alla sorters människor, vilket hennes mor inte riktigt förstår.
– Madicken innehåller många fantastiska och gripande scener om man nu vill fundera vidare på något speciellt budskap som Astrid skickat med. Avlusningen av de fattiga flickorna Mia och Mattis, men också sotarens dans men husan Alva spränger ju lite dåtidens barriärer mellan rik och fattig, funderar Figge.
Spelplats blir Björkborns herrgård, något som Peter Krantz hyllar.
– Ja, det kommer att bli perfekt. Jag gillar verkligen när spelplatsen får något av en huvudroll, så blir det här, säger Peter. Så har det ofta blivit när vi gjort sommarspel. Vi har hittat platser där man kunnat utnyttja befintlig natur, vilket ger det hela en extra dimension. Nu får vi Nilssons hus lite i förgrunden dit Madicken gör sina utflykter. Madicken är ju lite förälskad i sonen Abbe och en modig tjej som också hon bryter barriärer, starkt påhejad av sin far.
Så passa på, ta chansen att möta två av Astrid Lindgrens starka tjejer. Ta picknickkorgen och utflyktsfilten och besök två av länets mest aktiva teatersällskap. Vad vore väl en sommar utan bra kulturupplevelser tillsammans familj och vänner.