Klackarna i taket när Frozen Fire släppte platta

Publicerad i Karlskoga-Kuriren 26/4 2010

Frozen Fire är tillbaka, äntligen säger säkert många av de gamla fansen, åtminstone 175 av dem, för det var antalet som kom till Statt i Karlskoga på fredagskvällen för att ta del av bandets nya skivrelease.
Det är tolv år sedan sist som Degerforsbandet Frozen Fire släppte en platta senast. I helgen släpptes ”Tjusig tid”, samtidigt som de firar att det var 35 år sedan de först stod på scenen tillsammans.
– Ja, åren går säger bandets frontfigur, låtskrivare och sångare Danne Nordell. Vi planerade att göra något till 35-årsjubileet, så varför inte göra en platta, resonerade bandet.
– Vi gick in i studion i januari och är fantastiskt nöjda med resultatet. Åke Noreen, som producerat och mixat tillsammans med Peter Müller har redan börjat snacka om en platta till, säger Danne med ett stort leeende. Jo, vi har nog fått lite blodad tand, så nu ska vi försöka komma ut och spela lite också, något som tidigare bara skett sporadiskt.
Nästa planerade gig är den 3 juli då Frozen Fire ska vara förband till Nationalteatern vid Golden Days i Degerfors Folkets Park.
– Ja, Nicke Ström och jag är ju barndomskamrater, berättar Danne Nordell, det ska bli kul att återförenas.
En halvtimme före midnatt var det så dags att bjuda den förväntansfulla publiken på några smakprov från nya plattan. Det blev fullt ös direkt! Speciellt när Danne presenterade låten som redan blivit en hit.
– Hjälp till och sjung med inbjöd Danne, inte helt utan stolthet, när första ackorden i ”Vid Möckelns strand” slogs an. Han skiner som solen inför den publik som samlats framför scenen, småsnackar med bekanta och trivs som fisken i vattnet. Frozen Fire är ett partyband som gillar att underhålla, men som gärna skickar med ett budskap på vägen. Danne Norell är duktig på det har gör. Han får helt enkelt sin publik att må bra. Peter Müller har ersatt Sten Nordell bakom trummorna och körtjejen Ellinor Johansson har tagit Monica Falks plats, annars är bandet intakt från skivsättningen.
Fans finns i alla åldrar, de yngsta bara tillräckligt gamla för att ta en bira på lokal. Många var inte ens påtänkta när Frozen Fire rockade loss i mitten av 70-talet, de trognaste vad med redan då. Minsta gemensamma nämnare är nämnda bira och klackarna i taket, då spelar inte åldern så stor roll.
Nu ska alltså Frozen Fire ut på vägarna igen. Många har säkert saknat dem, och ni som missade releasepartyt, ni kan ta igen det i Degerfors Folkets Park. Gissningsvis blandas då låtarna upp med lite gammal progg för att matcha Nationalteatern. Det kan bli kul, vi kanske ses där?

BJÖRN REIMERS

SKIVRECENSION
Frozen fire, Tjusig tid
Inspelad och mixad i Open Room Studio av Åke Noreen och Peter Müller
Dan Nordell, sång
Michael Ross, sologitarr
Bert Brattén, bas
Sten Nordell, trummor,
Niklas Nordell, gitarr
Jens Skoglund, keyboard
Monica Blom, sång
Monika Falk, sång
+++

Gediget hantverk
Senast det begav sig var 1998. Så länge sedan vad det som Degerforsbandet Frozen Fire släppte en platta. Då kanske med mer öppna spjäll och med partytexter som ”Känn draget Svensson” och lite proggigare som ”Arbetslös”.
Nu, inför 35-årsjubileet gick bandet in i studio och det tycker jag var klokt. För även om Frozen Fire är ett liveband som ser som sin mission att sprida partyglädje, så fick man därmed lite fason på musiken utan att för den skull ge avkall på fest.
Danne Nordell är väl ingen Caruso direkt och texterna på ”Tjusig tid” som nya plattan heter, ingen stor lyrik, men det är ett gediget hantverk snidat av glädje och energi och det kan ibland räcka ganska långt.
Låten ”Möckelns strand” har redan blivit en lokal hit och det är kanske som Dan Nordell sagt, det är balladerna som slår. Danne ligger bakom de flesta låtarna, tolv av fjorton är på svenska, något som stått sig genom åren, att sjunga på modersmålet och förutom några ballader är det boggierocken som styr. Undantaget är körtjejen Monika Bloms egen ”Power over me” som hon själv framför. Den smakar lite mer av countrypop.
Det är rått klös i Michael Ross gitarr och körtjejerna kommer mer till sin rätt på plattan när ljudet är välmixat. Frozen Fire är på banan igen och plattan som sammanfattar 35 års rock´roll är den klart bästa de gjort.