Genuint och äkta när Packmopedturnén kom till Karlskoga

Publicerad i Karlskoga-Kuriren juli 2011
Med stort allvar kliver han fram till mikrofonen, ser lika allvarligt ut över publikhavet, sedan krusar ett snett leende hans läppar och det är igång. Per Persson eldar igång årets packmopedturné som första gäst efter Göran Samuelssons traditionella prologanförande och turnékuriosa.
Per är den ende debutanten på turnéscenen och möjligen kan man ana lite premiärnerver, detta trots att det här var den fjärde konserten på gängets moppetur. Nåja, det kan också vara inbillning.
Annars är det framförallt Dregen som står för draget. Det syns verkligen att han trivs i det här formatet, en hårdrockare bland poeter. För det är i övrigt fyra mästerliga rockpoeter som står där och körar i Dregens version av Jonny Gitarr, vilket är en Ulf Lundell-cover på Chuck Berrys Johnny B Goode. Något som får den stora publiken att koka efter att bara ha småputtrat lite under de inledande numren. 1 700 händer i luften och Karlskoga njuter när sommarmörkret sakta sänker sig nedanför Rävåskullen. Dregen överraskar också lite då han genomgående sjunger på svenska.
Den numera folkkäre TV-kocken Plura Jonsson drar några av sina oräkneliga hits där Pernilla Andersson körar vackert i ”Pojkar, pojkar, pojkar”. Samma Pernilla , äkta hälft till Dregen, berättar sedan hemligheten bakom låten ”Dansa med dig” och gav där epitetet hemlängtan ett ansikte. Det var under packmoppeturnén för två år sedan, då paret Andersson/Dregen var nygifta som Pernilla längtade hem så pass att hon skrev låten under turnén, vilket ju förklarar textraden med Pluras kaffekopp.
Grundaren och turnéledaren för denna kringkuskande cirkus är Göran Samuelsson, en synnerligen underskattad poet, låtskrivare och medmänniska. Han har släpat runt i värmlandsskogarna på väl valda ”kändisar” i snart 20 år. Frågan är när alla dessa tar med Göran på sina turnéer. Han och hans musik och underfundiga texter är väl värda en större scen än de som som ligger längs grusvägarna i hemlandskapet.
På tal om underfundighet så passar detta epitet väl in även på Bengan Blomgrens gitarr. Bakom dessa stjärnor står han tryggt, som alltid, och levererar grym musik tillsammans med övriga medmusikanter.
Efter en uppsluppen auktion av upphittade och egendesignade navkapslar som inbringar tusenlappar till ”Läkare utan gränser”, tar andra set vid. Det börjar med Per Perssons version av Cornelis Vreeswijks grymma visa ”Mördar-Anders” för att sedan gå över i Pernilla Anderssons mycket tänkvärda ”Desperados” där textraden ”Ge din sorg till mig så kan jag bära den åt dig tills du orkar se” är en av kvällens absolut vackraste.
Ja, det är väldigt mycket skön musik som strömmar ut över publiken denna sommarkväll. Men, det är inte bara det som gör att packmoppeturnéns Karlskogastopp får betyget 5 kurrar. Nej, det beror lika mycket på det äkta glädje och familjära stämning som dessa musiker och artister frambringar. Både på scenen och vid sidan av när alla vill ha skivor och t-shirts signerade. Det känns genuint och somrigt, så som jag antar att andemeningen är med detta projekt. Ut på vägarna och ha kul, helt enkelt. Så tack för en skön sommarkväll, vi hade kul vi med!

Kuriosa:
850 i publiken
Första gången moppegänget besöker Karlskoga.
Fjärde stoppet – hittills 26 mil körda fram till Karlskoga.
Bengt Bygren fått böter på 1500 pix för att ha kört utan hjälm vilket tydligt irriterar övriga åkande.
Dessutom har han lyckats köra flera kilometer utan kedja!?
Bara en vurpa hittills som krävt omplåstring.
Dagens auktion av designade navkapslar, funna efter vägen, inbringade ett par tusen kronor.
Dregen kastade plektrum till några barn som diggade framför scenen, medan han väntade på sin tur.
Plura fick årets cylinderstipendium: Kriterium: Att i fyra dagar gå med en bekymrad min och rynka vid ögonbrynen. Delas ut vart fjärde år enligt turnéchef Samuelsson.
Per Persson är väldigt lik Kronblom.