Ferlinmuseet i Filipstad

Ferlin på sin parkbänk

Ferlin i Klarakvarteren
För drygt tre år sedan invigdes Ferlinmuseet i Filipstad. Det är på Museet Kvarnen som kulturföreningen Kulörta Lyktor i samarbete med Ferlingruppen i Filipstad visar skalden Nils Ferlins mångfaciterade liv. I maj i år invigdes del två av museet där vi får ta del av Ferlins tid i Stockholms Klarakvarter.
Nils Ferlin föddes i Karlstad 1898 och kom som tioåring till Filipstad. Det var i Filipstad han skapade Cirkus Tigerbrand i familjens vedbod, något som han bland annat beskrev i sin dikt ”Cirkus”. ” Jag lärde mej gå på händer strax måste mamma se. Hon var den förnämsta publiken. Fem öre tog jag entré. Det hela var bara ett vedskjul men störde ej minsta grand. Och cirkusens namn var präktigt: Den hette Tigerbrand”.
1916 flyttade familjen till Stockholm och även om Nils Ferlin ofta återvände till Filipstad så var lägenheten på Rörstrandsgatan i Birkastaden då hans hem dit han alltid återvände efter sina många bravader. I Stockholm gick Nils gick på teaterskola och hade bland andra Elof Ahrle och John Elfström som elevkamrater. 1922 återvände han till Filipstad där han satte upp revyer och skrev schlagertexter. Det var först i slutet av 20-talet som Nils Ferlin började skriva dikter. I april 1930 gavs ”En döddansares visor” ut på Bonniers förlag.
Den nya delen av museet ger en bra bild av Klarakvarteren från 1920-talet och framåt. Skyltar berättar om kakelugnsmakare, pantbank, polisstation, bokhandel, hotell samt Klara kyrka där också Nils Ferlin står staty. Det var i den miljön Nils hade sitt umgänge bland de Klarabröder och bohemer som ofta träffades på ölhaket Café Cosmopolite.
Ett av rummen är just en avbild av Café Cosmopilite. Där hänger gamla trenchcoatar och hattar på krokarna vid entrén. På väggarna finns namnen på många av stamgästerna och på borden har dikter glasats in. Tidsenliga ölflaskor i hyllorna bakom disken och naturligtvis den svartklädda servitrisen som säkert fick uppleva ett och annat under tiden hon gick runt och serverade de vilt diskuterande och ölrusiga Klarabohemerna.
Idén till den Stockholmska delen av Ferlins liv kommer ifrån Bengt Olof Löf. Bengt Olof berättar att många har ställt upp med donationer av tidsenliga attribut såsom kläder och annat. Sparbanken Alfa har också donerat en summa pengar.
Nils Ferlin fick också ett liv utanför Klarakvarteren när han träffade sin Henny Lönnqvist som han också gifte sig med 1945. De bosatte sig i Roslagen och kunde ropa in Norrboda, som blev deras gemensamma hem, på en auktion.
Hemmet i Roslagen finns också på en hel vägg i museet målat av Filipstadskonstnären Håkan Degerstedt.
Nils Ferlin gick bort i oktober 1961 efter sviterna av ett slaganfall och hårt nedbruten av reumatisk värk. Hela hans brokiga liv finns väl dokumenterat på Ferlinmuseet i Filipstad, nu alltså kompletterat med hans tid i Stockolm och Roslagen. Ta en semestertripp till museet Kvarnen i Filipstad och gör dig bekant med en av Värmlands allra största författarprofiler. Ett geni, trots att han ”var ganska mager om bena, tillika om armar och hals”.

BJÖRN REIMERS