Drömmen om en filmroll

Framför kameran
Framför kameran

Drömmen om den stora succén på vita duken har väl funnits sedan Greta Garbos dagar. Några lyckas, men det är få förunnat. I förra veckan fanns i alla fall chansen då folket runt filmprojektet ”Godmorgon Karlskoga” var ute på castingturné.
Filmen ”Godmorgon Karlskoga” handlar om radioprofilen Jenny. Jenny har sina rötter i Karlskoga, men är nu en framgångsrik stjärna i huvudstaden. Jenny vill göra seriös samhällsradio, men har svårt att tränga igenom hos sin chef. När chefen sedan anställer Lukas som sidekick till Jenny förändras allt. Jennys minnen från hemstaden Karlskoga är inte alltför ljusa och en av anledningarna till det är Lukas. Han var gängledaren som under lång tid mobbade Jenny under hennes uppväxt. När sedan Jenny får ett uppdrag i Karlskoga ramlar det gamla över henne och hon tvingas konfronteras med sitt förflutna.
– Det är bara de två huvudrollerna som är satta, berättar Sandra Harms som är filmens producent och den som håller i castingen. I övrigt är det i första hand killar i 25-30-årsåldern till några större biroller, män och kvinnor i 55-60 år, samt några få tjejer i 16-20 år som vi vill finna. Men alla är välkomna. Man vet aldrig när det dyker upp ett guldkorn, ler Sandra, men menar det på fullt allvar.
De som tar hand om själva castingarbetet är regissören Amanda Adolfsson och castingproffset Simon Flinkas. På frågan om Amanda har någon mall i huvudet att gå efter svarar hon att naturligtvis vet hon vilka karaktärer hon letar efter.
– Men samtidigt måste man vara öppen, fortsätter hon. Dyker det upp någon utanför de ramarna, men som ändå imponerar på något sätt så har jag full frihet att ändra i manus.
I dagarna fyra håller castingturnén på och när ETC är på plats är det den fjärde och sista och denna gång just i Karlskoga, där också delar av filmen ska spelas in.
Det är ganska många i kön, sittande i foajén på Kungsteatern. Totalt kommer Amanda och Simon att träffa runt 500 intresserade i den första rundan. När dessa sedan studerats noga kallas ett mindre antal hågade till en ytterligare samling där de provas vidare.
Några som väntar på sin tur är familjen Falk,nästan hela i varje fall. Mamma Lena har skjutsat döttrarna Lova och Linn till Kungsteatern och på plats blivit övertalad av producenten Sandra att också själv prova.
– Ja, så får vi ofta göra, berättar Sandra. När vi söker lite äldre personer är det inte så många som kommer, det är oftast unga tjejer som vill prova lyckan. Vi lyckas ibland även övertala besökande journalister att göra ett försök, säger Sandra och spänner blicken i undertecknad, som snabbt hukar och snabbt lyckas producera någon fånig undanflykt.
Åter till Familjen Falk, Lova som är 16 år har varit med förut, medan lillasyster Linn, som är 11 år är med för första gången, likaså mamma Lena.
Väl inne hos Amanda och Simon blir man satt i en stol framför en enkel filmkamera och får läsa upp sitt namn och sin ålder. Av Amanda får man sedan en mycket kort text, ett par meningar som man får memorera. Sedan styr Amanda på viket sätt texten ska uttryckas. Det kan exempelvis vara med entusiasm eller kanske lite förvirrat. Det hela tar ett par minuter, sedan är det bara att gå hem och vänta på telefonsamtal.
– Träffar vi på något extra intressant kan vi göra några fler tester redan här och nu, berättar regissören Amanda Adolfsson, men i sort räcker de två minuterna för att vi ska få ett första intryck. Och passar det inte nu, så spar vi ändå allt material till något kommande projekt, fortsätter Amanda.
Jesper Balk har rest ändå från Ludvika för att prova. Jesper är 16 år och går på gymnasiets estetiska program.
– Jag har testat förut och fått en roll i ett lokalt projekt som hette Radio Luxenburg, berättar Jesper, som också spelar amatörteater hemma i Ludvika.
– Självklart vill jag bli skådis, säger han innan han hastar vidare.
I Karlskoga finns den mycket aktiva teaterföreningen Lyset. Flera av dess medlemmar passar naturligtvis på att provfilma. Föreningens starke man Peter Krantz är en av dem.
-Jo, de behöver ju män i 50-årsåldern, säger Peter, och namnet ”Godmorgon Karlskoga” förpliktigar.
I övrigt en korvgubbe från Örebro. Morgan Deile, en gång ägare av den kultförklarade Deiles korvkiosk på Österplan är numera revyartist i Fjugesta och ska givetvis hinna med att bli filmstjärna också innan han helt pensionerar sig.
Dagens mest exotiska inslag stod kanske Ani Aixinjuéloú för. Ani är från Kina, bott i Sverige i sedan 1994 och var en gång barnstjärna hemma i Peking. Som dotter till kulturministerns sekreterare fick hon som fyraåring sjunga och dansa i en kinesisk film. Nu, drygt 50 år senare, provfilmar hon igen.
Men,varför Karlskoga? Hur kommer det sig att manusförfattaren Teresa Fabik, bland annat känd för manuset till Hip Hip Hora, valt just Karlskoga för denna film.
– Ja det är ingen  slump, berättar regissören Amanda Adolfsson. Temat i filmen är dubbelmoral. Huvudpersonen Jenny, numera etablerad i Stockholms nöjesvärld, var i sin ungdom politiskt aktiv till vänster och vi ville ha en miljö där det fanns något naturligt protestobjekt. Vi fann att Karlskoga med sin vapenindustri passade utmärkt till detta. Det ska också vara en småstad där idyll och trygghet existerar. Där föräldrarna finns kvar och där dofter och miljöer påminner om en svunnen ungdom. Ett inte alldeles oävet betyg till industri- och teknikstaden Karlskoga.

BJÖRN REIMERS