Amanda under stjärnorna

Existentiella frågor för barn i teaterform.

I en villa i närkemeteropolen Fjugesta pågår just nu finslipningen av ett nytt och spännande projekt. Det är Teater Nolby som repeterar in och skapar alldeles busfärsk barnteater. Sakta men säkert växer produkten fram i musikern och gitarristen Gunnar Hjorths kök.
Flera gånger har Olle och Lena Söderberg, grundarna till Teater Nolby, fått förfrågningar och funderat på barnteater. När en konkret idé om att skapa något för framförallt glesbygdsskolor kom upp var teaterparet från Nolbyskogarna inte sena att acceptera. David Levi, numera göteborgare och mångsysslare inom allt vad teater heter fick förfrågan om att skriva något. David kontaktade i sin tur Gunnar Hjorth för att få musikhjälp och till sist kopplades ännu en kreativ mångsysslare på, nämligen Jennifer Justerås, som regissör och extra öga. Teamet var skapat och sedan dess har projektet växt fram.
Hur tänkte ni då när utmaningen var accepterad?
– Vi ville göra något som rörde lite vid de stora frågorna, säger David Levi som står för texten. Existentiella frågor med en utgångspunkt av att se upp mot himlen, vilket är något annorlunda om man gör det ute i Nolbyskogarna än om man vänder ansiktet mot natthimlen inne i stan, poängterar David med visst eftertryck. Det blev till slut ”Amanda under stjärnorna” som rubrik. En föreställning på cirka en halvtimme för barn mellan 6-9 år.
– Ett klart önskemål var också att föreställningen skulle kunna spelas var som helst, säger David. Det ställde krav på oss att minimera alla saker, så som rekvisita, antal aktörer etcetera.
Att det skulle bli musikteater var självklart för David. Lika självklart blev det då att tillfråga gitarristen och kompositören Gunnar Hjorth om att ta sig an det musikaliska. Han var inte svår att övertala.
– Nej, säger Gunnar, det här är väldigt spännande. Att både komponera och få vara med på scenen.
För så är det alltså. Trots att manus består av många roller, 10-15 stycken, så är det bara två aktörer på scenen. David och Gunnar, och så Amanda förstås.
Amanda och övriga roller är nämligen dockor som samtliga hanteras av David. David som dessutom är berättarröst.
Berätta om Amanda.
– Amanda är föräldralös och bor på barnhem. Ett rykte säger dock att hennes pappa finns i närheten. Amanda får hjälp av privatdetektiven Konrad att leta efter sin far. Ett speciellt förhållande uppstår mellan dessa två, berättar David.
Dockorna då – huvudpersonen en docka samt många av karaktärerna. Hur har ni funderat runt detta?
– Dockorna passar utmärkt i formatet. Vi har gjort dem helt själva och då kunnat skapa de figurer vi själva ville har, berättar David. Jag har ritat, sedan har Lena Söderberg hjälp oss att sy.
– Amanda är väldigt speciell för mig, fortsätter David. Hon måste sitta på en egen stol mellan repetitionerna och kan inte slängas med hur som helst. Det är intressant hur man kan engageras så djupt i dessa roller som man gör, funderar David vidare.
Och nu ska ni ut i skolorna med Amanda under stjärnorna?
– Jo, så är det tänkt. Först har vi en smygpremiär den 12 februari under Midvinterfestivalen på Folkets Hus där pjäsen får representera Teater Nolby, berättar Jennifer Justerås. Första gången i skolan blir den 24 februari.