20 år med Who´s Berry

”Vi är nog egentligen ett korpband som aldrig haft vettet att lägga av”

Karlskogabandet Who´s Berry firar precis som Roxette 20-årsjubileum 2006. Bandet som startades 1986 av några eldsjälar runt ungdomsgården Skrantahuset och som helt unikt lever kvar med exakt samma uppsättning som när det begav sig. Detta ska firas med ett skivsläpp med enbart egna, och helt nyskrivna, låtar.
Kuriren träffar grabbarna i bandet Who´s Berry en söndagskväll i oktober när de är i full gång med att spela in en video för skivan som ska släppas i samband med gängets 20-årsjubileum. Platsen är Kungsteaterns scen och medlemmarna i Who´s Berry, helt klädda i svart, diskuterar lite olika upplägg med regissören.
Pianisten Jocke Högberg kommer lite sent, men är ursäktad då ha nyligen opererats för blindtarmen. Lite stel sätter han sig bakom elpianot, allt för konsten är mottot för kvällen, även för nyopererade.
Peter Krantz styr och ställer med naturlig vana, detta är hans domäner. Övriga följer snällt instruktionerna de får och inspelningen funkar smidigt.
Senare, över en kopp kaffe, växer bandets historia fram, en historia som började på ungdomsgården Skrantahuset i mitten av 80-talet.
– Flera av oss jobbade på Skrantahuset under den här tiden. Ungdomsgården växte ut till ett kulturhus med bland annat en teaterverkstad som i sin tur utvecklades ut till en amatörteaterförening som också var embryot till teaterföreningen Lyset, berättar Peter. Förutom teater och musik fanns där även hantverk
– Musikteatrar sattes upp och vi skrev musiken, berättar Thomas Augustsson vidare. Dessutom anordnades popbandstävlingar, där även solister deltog. Dessa solister behövde komp, berättar Thomas, det blev till viss del början till Who´s Berry. Alla jobbade då inom fritidssektorn och hade naturlig anknytning till Skrantahuset.
– Jocke hade Högbergs musik på den tiden, så honom köpte vi instrumenten av. 1986 blev det hela ett projekt. Projektet fick namnet Who´s Berry.
Varför nu detta namn?
– Ja, berättar Peter, detta är en historia för sig. Vi hade en polare som var fanatiskt förälskad i England, engelsk musik, i synnerhet punk. Han reste mellan England och Sverige och snackade hela tiden om denna Berry. Frågan uppstod naturligt efter ett tag, vem f-n är Berry? Who´s Berry?
Fanns då denne Berry? Jodå, han existerade, vi fick till slut reda på vem han var, berättar Peter vidare, men då var namnet redan taget.
Musiken då, mitten på åttiotalet var det väl diskomusiken som skördade lyssnare?
Nja, samtliga i bandet har sina musikaliska rötter någonstans i sextio- och sjuttiotalen. Det var mycket Beatles, Stones, Neil Young, Clash och Dylan i skivhyllorna därhemma, fortsätter Thomas Augustsson. Det var den musiken vi lyssnade på så det blev också den musiken vi spelade. Det egna materialet som vi skrev hade samma influenser.
– En kul grej blev att vi åkte på träningsläger berättar Thomas vidare. Vi hyrde något ställe ute i obygden, plockade upp grejorna och skapade under ett par, tre dagar. Där satte vi Who´s Berry-soundet. Ett sound som enligt gitarristen Janne Rindar är ”lättspelat med en go slinga”.
Bandet har hela tiden hållit ihop, det är verkligen originalmedlemmarna som sitter runt kaffebordet bakom scenen på Kungsteatern under samtalet.
Ja, vi har hållit ihop under åren, fortsätter Thomas, och bandet har aldrig haft något uppehåll. Ibland har vi fått låna in någon när en av oss haft förhinder, men i stort har det varit vi sex. Fantastiskt nog så har bandet repat i stort sett varje tisdag sedan 1986! Det blir över tusen tillfällen.
Ja, ibland har man tittat på något jobb på annan ort berättar Janne Rindar, den enda som lämnat Karlskoga och numera bor i Örebro. Norrköping eller något sån´t, men det faller på att det blir för långt till tisdagsrepet, berättar han vidare. Snacka om flockkänsla.
Men rockdrömmen då, har det aldrig lockat att vända vardagen ryggen och slänga sig helhjärtat ut i rocksmeten?
– Nej, egentligen aldrig, säger basisten Bosse Lindqvist. Vi är nog egentligen ett korpband som aldrig har haft vettet att lägga av. Ingen har velat mer än någon annan. Bandet har varit ett andningshål där vi fått utlopp för ett gemensamt intresse.
Pengarna som flutit in under årens spelningar har lagts i en pott.
– De få kronorna det blir ligger som en grundplåt till någon resa då och då, förklarar Thomas. Vi har varit lite runt i både Europa och USA och lyssnat på bra musik. Ett exempel är New York där vi bland annat besökte den välkända rockklubben CBGB som räknas som en av de viktigaste i punkens historia innan den bredde ut sig i England.
Då är det bara vi grabbar som åker, lite till förtret för hemmavarande familjemedlemmar.
Och nu blir det en jubileumsskiva.
– Ja, 17 nyskrivna låtar som ska släppas i samband med ett litet party i början av november. Till detta gör vi även två videos. Skivan har jobbat med sedan i mars, vi har använt oss av en riktig proffsstudio, så inget har lämnats år slumpen.
Musiken är skriven av Thomas Augustsson och texterna står Peter Krantz och Janne Rindar bakom. Allt material är på engelska. Enklare att formulera sig på det språket enligt de båda textförfattarna.
– Vad gäller video så har vi även där fått lite proffshjälp. Tack vare en del känningar och lite tur har vi fått lite hjälp med mixningen av en kille som jobbar i teamet runt Jonas Åkerlund, som sagt, inget åt slumpen.
Framtiden då, skivans namn är ”So far so Good”, det måste innebära att bandet inte planerar någon nedläggning än på ett tag?
– Nej, 25-årsjubileet har vi redan börjat planera, blir det unisona svaret. Det blir 250 ytterligare reptisdagar innan nästa jubileumsskiva släpps. Till dess får vi nöja oss med ”So far so Good”.

Björn Reimers

Who´s Berry består av:
Peter Krantz  sång
Bo Fredell  trummor
Thomas Augustsson gitarr och sång
Bo Lindstedt  bas
Jocke Högberg orgel, piano
Janne Rindar  gitarr och sång