Pandemi, allsvenskan och politiska hopp

Jag hade tänkt att den här krönikan skulle börja med att gratulera vårt rödvita lag till en allsvensk plats inför nästa säsong, men nu får vi vänta några dagar till innan det blir verklighet, för vi ska ju inte ta ut något i förskott, eller hur? Annars har det varit galet intensiva aktiviteter på sociala medier där människor från hela landet har engagerat sig i Degerfors IF:s jakt på den där så eftertraktade platsen i fotbollens finrum. Bara en pinne till återstår utifrån att Jönköping också vinner alla sina tre sista matcher. Supportrar planerar att ta sig till Eskilstuna den 21 november för att kunna hylla på plats. Därtill verkar det som Vulkanerna vaknat. En FB-grupp har i skrivande stund knappt 500 medlemmar och den växer stadigt. Vi som minns dessa Vulkaners engagemang, både hemma och borta, när det begav sig på 90-talet fattar hur viktiga de var och kommer att bli. Bara den förbannade pandemin till slut lämnar oss i fred.

Mitt i allt detta så ser det ut som om det också skulle kunna bli lite ordning politiskt i Degerfors. Jag skrev redan i januari i en krönika att Degerforsalliansen tyvärr hade misslyckats och att Socialdemokraterna borde ta sitt förnuft till fånga och kroka arm med Vänsterpartiet för en trygg och stabil majoritet. Nu ser det ut som det skulle kunna bli ett faktum. Klokt!
Nu får vi hoppas att Degerforsvänstern kan slänga in några gamla politiska silverryggar som med erfarenhet och klokhet kan reda ut kaoset tillsammans med sossar och liberaler.

Det är nu inte bara i Degerfors det råder politiskt kaos. Just nu håller hela världen andan kring vad det sittande presidenten i USA kan hitta på innan han tvingas lämna Vita Huset. Som en tjurig barnunge försöker han in i det sista skapa oreda. Det senaste är att han sparkat klimatforskaren Michael Kupenberg för att ersätta honom med någon klimatförnekare samt också ge försvarsministern Mark Esper foten för att han vägrade sätta in militär mot gatudemonstranter. Ju förr vi kan bli av med denna despot ju bättre. Vad kan han mer hitta på innan 20 januari? Allt hopp står nu till att Biden får komma i ordning och reda upp i den röra Trump har skapat under 4 år.  

Jag läste i vår tidning i veckan att det fortfarande går utför med skolresultaten i både Degerfors och Karlskoga. Framförallt i Karlskoga. Däremot går det fortfarande lysande för grannkommunen Storfors som återigen finns i toppen av alla kommuner i landet. Nu visade det sig att man använt gammal statistik så kanske har det blivit något bättre. Trots detta förstår jag verkligen inte varför skolpolitikerna i Karlskoga och Degerfors inte hänger på låset till skolkontoret i Storfors och lär sig hur det ska gå till. Det är en gåta. Det är ju inte fel att kopiera. Bra idéer är bara att sno, det är absolut tillåtet.

Så slog då pandemin tillbaka igen. Trots alla råd vi fått hur vi borde bete oss så har vi inte lyckats särskilt bra. Nu får vi betala. Jag kan inte säga att jag är eller ha varit någon förebild när det gäller att isolera sig. Men nu kryper allvaret in på livet igen. Lova att du gör ett nytt försök, det ska i alla fall jag göra.