Nu är det uppkavlade ärmar som gäller

Så skedde då det oundvikliga, Degerforsalliansen sprack. Det var inte oväntat, snarare tvärtom. Man kan tycka att det är tragiskt, men i botten har man själva bäddat för detta genom bland annat bristande kompetens. Kanske hade man kunnat lyckats om man förstått att utnyttja den samlade kunskap som fanns i kommunhuset vid maktövertagandet istället för att omedelbart göra sig av med ovärderlig kompetens. Särskilt som man tillsatte tre kommunalråd med minimal vana av politiskt arbete. Jag har skrivit det förut, men det tål att upprepas. Redan när man sparkade ut Max Tolf och utmanövrerade ytterligare några mycket kompetenta tjänstemän sket man i det blå skåpet. Uppenbara misstag på grund av sin bristande kunskap har sedan radats upp.

Nåja, nu står vi där vi står och jag hoppas verkligen, som kommunmedborgare, att man nu, i alla led, kan släppa på prestige, bortse från vad som hänt de senaste två åren. Sätta sig ner tillsammans och rädda vår fina kommun från den katastrof som annars lurar bakom hörnet. Jag ser Socialdemokraternas och Liberalernas gest att nu sträcka ut handen mot vänstern som en oerhört viktig början. Jag hoppas att också Degerforsvänstern visar ödmjukhet kring den uppkomna situationen och inte bara går in och tar över utan nu etablerar det som kan bli ett långt och varaktigt samarbete. För visst är det korkat att man inte tidigare kunnat komma överens då man skulle kunna skapa en trygg egen majoritet tillsammans. Något som skulle göra att man kan jobba långsiktigt och inte bara i fyraårscykler. Jag har ett flertal vänner utanför Degerfors som inte på något sätt förstår varför V och S inte kunnat samarbeta när man tillsammans har så stor del av medborgarnas förtroende. Jag har inte hela historien, men inser att det mer ligger på personnivå än politisk ideologi. Nu gäller det att allt gammalt groll läggs åt sidan.

På kort sikt ser jag ändå att den politiska kunskapen och erfarenheten finns i Vänsterpartiet. Men jag hoppas de nu inte ser chansen att köra över vad som finns kvar av det tidigare styret utan ödmjukt erbjuder sitt kunnande som sedan utmynnar i en konstruktiv samverkan med S och L. Det har varit många hårda ord på sociala medier och i insändare under de två åren som Alliansen styrt Degerfors. Det kan hända att det har satt upp en del murar, men jag hoppas innerligt att man nu kan bortse från detta och nu kroka arm. Det är ett tufft arbete som från och med nu gäller. Jag är inte det minsta avundsjuk på de som nu ska försöka ro båten i hamn.

Det är lite med hjärtat i halsgropen man nu har att följa de fem sista omgångarna i Superettan. Det som kändes som en bred boulevard mot Allsvenskan har nu krympt något efter att Degerfors IF tappat en del poäng de senaste omgångarna med en förlust och två oavgjorda de senaste fyra. Än så länge är jag inte särskilt orolig, möjligheterna är fortfarande stora och allt ligger i egna händer, men eftersom idrott aldrig är logisk och så stor del av lyckade resultat handlar om mentalitet så finns en liten strimma av gnagande oro i bröstet. En hemmavinst imorgon skulle återskapa lite lugn för visst tror vi på det, fortfarande. Uppkavlade ärmar gäller nu, både i den lokala politiken och på Stora Valla.