Svarta hål

Årets Nobelpris i fysik gick till Roger Penrose, Reinhard Genzel och Andrea Ghez för upptäckten av svarta hål. Nobelpriset ska, enligt Alfred Nobels eget testmente, gå till någon som ”gjort mänskligheten den största nytta” inom fysik, kemi, fysologi eller medicin, litteratur och fredsarbete. Hur är det då med svarta hål? I DN i söndags försökte man förklara i en artikel med rubriken ”Allt du behöver veta om svarta hål”, men särskilt klokare blev jag inte. Det enda jag skulle vilja veta om svarta hål är just hur upptäckten ”gjort mänskligheten den största nytta”. Egentligen skulle man väl kunna ställa samma fråga kring Louise Glücks poesi och priset i litteratur, men det är mycket mer subjektivt hur poesi påverkar mänskligheten positivt än några svarta hål tusentals ljusår ute i rymden. I alla fall enligt mitt sätt att se på saker och ting. Nu har jag försökt googla runt lite och det närmaste jag kom var på ”institutionen för fysik och astronomi” på Uppsala universitet där var man kan läsa: ”det korta svaret är att det inte alls påverkar livet på jorden – annat än rent filosofiskt”. Upplyser ju inte direkt hur upptäckten då platsar som Nobelpris, men om någon här kan förklara det för mig så har tidningen mitt telefonnummer. För mig känns det i alla fall som om dessa svarta hål mest slukar en jäkla massa pengar som kunde gå till något nyttigare.

En annan typ av svart hål är för mig vargfrågan, ett årligt återkommande. Länsstyrelsen har beviljat att man nu får skjuta sex vargar i Örebro län och lika många i Värmland. Totalt 24 vargar i sex olika län. Jägarna protesterar som vanligt högljutt och vill givetvis knäppa fler.  Anledningen är som vanligt att vargen skrämmer bort och äter upp allt vilt i skogen så det blir inget över till jägarna. Nu lider ju inte någon jägare av matbrist. Jakt är idag endast ett fritidsnöje med bonusen att man kan få lite fint kött i frysboxen att skryta med för gästerna om och hur tolvtaggaren föll.
Samtidigt läser jag att Skogsstyrelsen desperat uppmanar jägarna att skjuta fler älgar eftersom de käkar upp skogen, närmare bestämt nyplanterade tallplantor för miljardbelopp varje år. Lägg därtill alla trafikolyckor som årligen sker, flera med dödlig utgång. Det lär finnas drygt 300 000 älgar i landet. Om nu inte jägarna klarar av att skjuta av tillräckligt stor del av älgpopulationen så borde det väl finnas fler vargar i skogen och inte färre. Det är ju så fiffigt ordnat att naturen brukar kunna balansera sig själv rätt så bra. Det är bara när människan försöker påverka detta som obalans uppstår. Exempelvis genom att utrota rovdjuren överst i näringskedjan.

Vargfrågan är kontroversiell och alla gillar inte försvaret av vargens existens då det ibland händer att rovdjuren ger sig på vår tamboskap eller våra lössläppta jakthundar. Det är mer än tragiskt. Till viss del ändå skapat av jägarna tjuvjakt. När de exempelvis skjuter föräldraparet i en vargfamilj och därmed ofta lämnar några unga valpar som ännu inte lärt sig fullt ut att jaga själva, skapar de dessa kringstrykande ungvargar som fått korn på lättjagade får i en inhägnad hage utan elstängsel. Om nu jägarskrået är så infernaliskt glada i att döda så kan jag tipsa om att det finns kring 300 000 vildsvin som skapar oerhört mycket mer ekonomisk skada än vad vargen gör. Både på mark och jakthundar. Ge er på dem istället.