Tänk att vi inte förstår vårt eget bästa……

Tänk att vi är så unisont korkade, vi som bor i länets ytterområden, i huvudsak den norra delen samt här i Karlskoga/Degerfors. Tänk att vi inte förstår vårt eget bästa. Om vi i fortsättningen ska få någon vettig vård eller tryggt föda våra barn så måste vi ta oss till huvudorten Örebro. Det fattar väl alla att vi lallare här ute på vischan inte förstår eller kan hantera sådana stora och svåra frågor. Inte ens de som jobbar dagligen i den stora vårdapparaten förstår sitt eget bästa. Att läkare, sjuksköterskor, barnmorskor och undersköterskor vilt protesterar över hur Karlskoga och Lindesbergs lasarett sakta med säkert nedmonteras utifrån en plan som några få, men ytterst kloka och framsynta, chefer i Örebro, utarbetat visar ju bara på hur förbannat korkade de är. Att de säger upp sig och slutar kan ju bara bero på egoism och total okunskap i hur man bedriver effektiv sjukvård. Givetvis ska de som är kloka nog att stanna kvar försättas med munkavel så inga obegåvade påståenden om att ledningens så väl genomtänkta beslut emotsägs i media. Full lojalitet gentemot direktörer och höga chefer (läs Simonsson och Claesson), de allsmäktiga, är ett måste, det förstår ju alla som inte enbart har sågspån mellan öronen.

Lite svårare kan det vara för oss dumma medborgare att förstå den politiska ledningen. Men de har ju givetvis insett att de höga tjänstemän de anställt är de som vet hur en slipsten ska dras. Beslut tagna på allsmäktig nivå som de givetvis måste följa och genomdriva politiskt. Att de sedan har ett annat budskap till oss vanliga människor är inte så konstigt, det är bara sådana som politiker är. Det är ju det som kallas politik. Att de i sin tur inte riktigt har förstått att det är vi korkade undersåtar som i grunden är deras arbetsgivare och att de kanske borde lyssna på oss, det får vi ha överseende med. Det är inte så lätt att sitta mitt emellan de riktigt stora hövdingarna i toppen på sjukvården och oss simpla medborgare. Klart man lyssnar mest på de som har all kunskap. Att det kan leda till att de själva blir arbetslösa ser de nog mest som en form av skiftarbete. Förlorar man nästa val så kommer det säkert några som är precis lika korkade och maktkåta i kommande mandatperiod och som sannolikt gör bort sig precis lika mycket och vips är man tillbaka vid rodret igen. Det kallas växelbruk. Det är svårt att tro att Andreas Svahn och Karin Sundin, ytterst ansvariga politiker, där de ligger i sina sängar på kvällen, tror att de ska bli omvalda efter all kaos de skapat, förtroenden de mist, löften de givit som med facit i hand visat sig vara blå dunster och rena lögner. Men, vem vet, kanske också Donald Trump får fyra nya år i Vita Huset. Vi lever i nya tider där sanning eller lögn inte spelar så stor roll längre eftersom man, när man väl blivit vald, kör sitt eget race och kanske på något sätt tror att man kan ljuga sig kvar vid makten.   

Jag hoppas du förstår att det ligger en hel del ironi bakom ovanstående.  
Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen. Det fungerar inte att göra stora omorganisationer utan att ha ”folket på golvet” med sig. Det kommer det inte att göra inom Region Örebro heller. Protesterna lär fortsätta i både Lindesberg och här hos oss. Den här gången ger vi oss inte. Sannolikt kommer också örebroarna att stämma in när de ser hur det börjar knasa även inne på USÖ där personalen går på knäna eller helt enkelt bara säger upp sig.
Man stängde Karlskoga BB med en ”konstruerad sanning” kring patientsäkerhet. Nu larmar personalen på kvinnokliniken i Örebro hur arbetsbelastningen riskerar just patientsäkerheten och hur en oengagerad ledningen struntar i deras problem. Hur det här ska sluta är skrivet i stjärnorna, men att Sundin och Svahn nog borde börja söka jobb någon annanstans än i Örebrotrakten är för mig ingen högoddsare.