Pensionärslivet

Ja, nu är det officiellt, det har ju till och med stått i tidningen att jag numera kan titulera mig pensionär, något jag ju nämnde för några veckor sedan i min krönika. Och oj vad tips jag fått från när och fjärran på hur bör och jag ska tillbringa mitt nya liv. Ett stort tack till alla tipsare skickar jag här och ett särskilt stort till dig Anne Marie Käll, tidningens hovpoet, för den fina dikten och för blommor. Jag vill också lugna dig gällande mitt värv som krönikör och musikreporter. Jag kommer inte att pensionera mig från dessa uppgifter än på ett tag. Kontakten med ”folk på sta´n” som vill komma fram och diskutera en musikrecension eller innehållet i en krönika uppskattar jag väldigt mycket och passar härmed också på att tacka för alla uppmuntrande ord. 

Nu har jag inga större problem att få dagarna att gå, men jag har redan kommit in i en så pass avslappnad tillvaro att jag då och då inte riktigt vet vilken dag det är.  Men, som sagt, jag har tillräckligt många intressen för att inte drabbas av lappsjuka och efter att ha läst följande citat, fritt översatt från författaren Paulo Coelho ”En dag kommer du att vakna upp och inse att det inte finns någon tid kvar att göra alla de saker du velat göra. Gör dem nu!” så tänker jag definitivt inte sätta mig på ändan och invänta döden. Nu blir det mer tid till en nystartad bowlingkarriär, hundträning och barnbarn.

En sak som inte bara gläder mig utan säkert en stor del av medborgarna i detta avlånga land är att kulturen sakta med säkert börjar vakna upp ur coronadimman. Inte så att kulturarbetarna på något sätt ännu ser ljuset i tunneln i ekonomiska termer, men som basisten Nikke Ström sa när vi samtalade, det är ju det där med att få lira som saknas mest. Men det ska sägas att alltför många inom kultursektorns olika delar lidit fruktansvärt av pandemins härjningar och konsekvenser. Nu vädras i alla fall lite morgonluft och kanske kan publikantalet ökas på under hösten. Till dess ser vi fram emot några coronaanpassade konserter med begränsade platser. Karlskoga konsertförening har flaggat upp för åtta olika tillfällen under hösten. Även i år med sedvanlig bredd på programmet.

Apropå kultur. I förra veckan bekräftade Suzanne Hellström, klubbchef i Degerfors IF att klubbens kassakista snart är tom då inga intäkter kommer in när läktarna gapar tomma. Trots serieledning och mersmak på allsvenskan till nästa säsong så är läget mycket ansträngt enligt Suzanne. Då jag i min förra krönika tog upp att vi har en kommunledning som är fullständigt (och obegripligt) iskalla till fotbollsframgångarna blir det lite svårt att tolka vad kommunstyrelsens ordförande Carina Sätterman menar när hon, i en intervju med P4 Värmland, utlovar någon form av hjälp samtidigt som de tidigare halverat marknadsstödet samt skickat kronofogden på föreningen när de bestridit för höga hyresfakturor. Samtidigt blir man rörd av hur alla supportrar och företagare runt om i hela landet nu, via sociala medier, kraftsamlar och swishar pengar hejvilt. Det är tack vare alla dessa som det kommer att gå vägen, både sportsligt och ekonomiskt. Kvarstår hur det sedan blir med Stora Valla och allsvensk anpassning, men det får vi väl all anledning att återkomma till.