Kanske blir fotbollen en vinnare, trots allt

Vi är nu många som börjar klättra på väggarna därhemma. Vi fotbollsnördar som varken kan gå på Stora Valla, Nobelstadion eller andra arenor för att få den fotbollsupplevelsen som hör våren till. Lika mycket saknar vi alla fantastiska TV-matcher. Personligen väntade jag att få uppleva när Liverpool äntligen skulle få lyfta bucklan på Anfield Road efter en galen säsong. Kan bara hoppas att man får tillfälle att spela av de sista matcherna i England. Ja, den här situationen suger rejält.
Men, kanske finns det ändå en del positiva konsekvenser med denna coronapandemi, trots allt. En sak som jag funderat mycket över och retat mig på under åren är den galet sjuka utvecklingen kring övergångssummor, spelarlöner och TV-rättigheter gällande idrotten i allmänhet och fotbollen i synnerhet. Under flera år har det eskalerat till häpnadsväckande summor. Att betala en, ja kanske till och med fler miljarder för en fotbollsspelare måste helt enkelt klassas som fullständig idioti. Därtill är man är villig att också betala flera miljoner i veckan i lön till samma spelare. Alla fattar att det inte kan hålla i längden.
Likaså har TV-rättigheterna dragit iväg till miljardkostnader för att få tillstånd att sända matcher från de olika stora ligorna ute i Europa. Det är precis lika galet. Till slut blir priserna hos de olika TV-bolagen så höga att det blir till en klassfråga för vem som har råd att titta. När man samtidigt förstår att så gott som ingen av de stora klubbarna runt om i Europa har dessa stora övergångssummor på sina bankkonton utan helt enkelt handlar på kredit så blir det hela ännu mer absurt. Skulderna är enorma. Kan det var så att det blir det lilla mikroskopiska viruset, kallat Covid-19, som spräcker transferbubblan?

Så länge publiktillströmningen varit god och TV-bolagen villiga att cascha upp så har klubbarna varit likvida nog att kunnat fortsätta betala ut dessa sjuka löner till giriga och överbetalda spelare. Men nu, när coronaviruset har skapat total stiltje inom all arenaidrott så har de stora publikintäkterna plötsligt gått upp i rök. För hur lång tid vet vi inte. Desperata klubbar sänker nu löner, permitterar spelare och krymper spelartrupperna. Blir det ett bakslag som också drabbar hösten och därmed ligastarterna ute i Europa är katastrofen total.
Även de svenska klubbarna är hårt drabbade. Om transfermarknaden nu dör så är det ett stort avbräck då en stor del av inkomsterna räknas i spelarförsäljningar. Det spräcker ett flertal budgetar bland de allsvenska föreningarna.

Även om man skulle komma igång med matcher under sommaren blir det sannolikt inför tomma läktare. Tänk då om någon eller några av alla dessa hårt skuldsatta och sannolikt konkursmässiga klubbar börjar kräva in sina fordringar de har på andra klubbar, vilken dominoeffekt det skulle skapa. Finns ens alla dessa pengar någonstans? Hur många överlever? Scenariot är grymt, men sannolikt nödvändigt. Vi behöver en sundare ekonomi inom idrotten. Transferbubblan spricker ändå förr eller senare, kanske är det nu det händer.  

Det finns ytterligare en sida av detta. Hur vet vi säkert att publiken verkligen kommer tillbaka efter att detta envisa lilla virus har lämnat mänskligheten ifred? Jag är imponerad över att ligorna ute i Europa kunnat behålla sina stora publiksiffror år efter år. Biljettpriserna är ju på många håll oerhört mycket högre på vissa arenor än här hemma i Sverige.
Vi är ganska säkra på att arbetslösheten kommer att vara utbredd efter coronavirusets härjningar. Kanske är inte fotbollsbiljetten varje helg första prio när man inte har något jobb att gå till vilket ju i så fall är ytterligare en spik i kistan. Det gäller sannolikt också här hemma i Sverige, lite beroende på hur lång tid landet måste hållas nedstängt. Ett stålbad väntar som kanske kan få ner pengarna inom idrotten till rimliga nivåer. Låt oss hoppas.

En annan positiv konsekvens av coronapandemin, åtminstone för oss som har ett rödvitt hjärta, är ju om den rådande transfermarknaden gör att vår egen Ola Toivonen till slut hamnar och avslutar sin fantastiska karriär i sin gamla moderklubb. Det vore väl en nåd att stilla bedja om.