Lägg pengarna där de behövs

Man kan väl lugnt säga att det pågår ett sjukvårdsuppror i vårt land. Ja, inte som det går till i Frankrike när folk blir förbannade, men i alla fall sådär lite lagom svenskt. För frustrerade och förbannade det är både patienter, anhöriga, läkare och övrig vårdpersonal. Hur beslutande politiker mår är svårt att läsa ut. De har fullt upp med att sprida ut sina vanliga floskler om att läget, trots allt, är under kontroll och att problemen inte är så stora som man kan tro. Ja, du vet hur det brukar låta.

Vi säger vårdkris, men det kanske borde heta personalkris. Bristerna i vården består ju i första hand av att det saknas personal och i och med det vårdplatser. Reportagen i olika media har duggat tätt den senaste tiden där läkare och vårdpersonal nu säger ifrån. Irene Lindblads inlägg på Facebook har delats tusentals gånger när hon besökte akuten på Södersjukhuset med sin 83-åriga mamma. Irene beskrev akutmottagningen som en scen ur Gökboet och det var som en krigszon med människor på britsar överallt. Och det är inte den enda liknande bild vi fått.

Det har ju dessutom skapats lite av en regeringskris då nu oppositionen via Vänsterpartiet, Moderater och Kristdemokrater, stödda SD, tagit initiativet till att kommuner och regioner skyndsamt ska få ekonomisk hjälp till att upprätthålla den lokala välfärden. Och helt plötsligt slåss man om vem som ger mest pengar. Initiativen är välkomna. Många kommuner planerar neddragningar när man egentligen borde gasa på och öka resurserna för både vård, skola och omsorg. 

Samtidigt sker ett makalöst slöseri med massor av miljarder till en uppbyggnad av försvaret. För mig är det fullständigt ofattbart när det samtidigt dör patienter i vårdköer runt om i landet och akutmottagningarna liknas vid krigszoner. Alla dessa försvarspengar behövs i vården.

Jag kan här och nu avslöja en hemlighet: Ryssen kommer nämligen inte. Kom ihåg var ni läste det först. Eller, jo, han är på sätt och vis redan här, men utan kulor och krut. Hans cybersoldater jobbar på för fullt och skulle de vilja så kan de sannolikt skapa total kaos utan att skjuta ett enda skott. Det här bör vi kunna försvara oss mot. Likaså eventuell terrorism.

Tänk dig att ett större terrorattentat skulle drabba Sverige. Hur ser den beredskapen ut? Tänk dig när akutmottagningarna i Stockholm ska ta emot hundratals skadade personer från en sådan attack. Klarar vi det? En läkare på något av stockholmssjukhusen fick frågan nyligen och svaret blev: ”det vill jag inte ens tänka på”.

Hur är det med beredskapen för eventuellt nya skogsbränder? Det har ju gått sådär vid ett par tillfällen där man fått förlita sig på frivilliga och hjälp utifrån. Till detta behövs inga JAS-plan eller andra stridsmaskiner. De plan vi behöver är vattenbombplan som kan snabbt kan sättas in och rädda liv. Läste att MSB tyckte dessa plan var för dyra och att dess säsong är väldigt kort. Vad ska man då säga om priset på ett JAS-plan som dessutom inte har någon säsong överhuvudtaget.

Utöver stora vårdsatsningar behöver vi först och främst en civil beredskap, inte en militär. Terrordåd och naturkatastrofer är ju scenarier vi faktiskt kan komma att stå inför, medan stridskåta försvarspolitiker och glitterbehängda militärer förgäves står och väntar på Putin.