Kroka arm – för en långsiktig och trygg politik

Man kan väl utan att överdriva säga att det varit ganska spretigt i vår kommun sedan vi fick nytt styre vid förra årsskiftet. Vi vet fortfarande inte, efter drygt ett år, hur den långsiktiga agendan ser ut. Den något kryptiska sloganen ”Bästa Degerfors, en modig och trygg kommun” får mig bara att fundera på om det finns fler Degerfors än vår. Inte vad vi ska bli bäst på och hur det ska gå till. Just nu stormar det ordentligt kring kommundirektörens löneförhöjning bland upprörda kommunmedborgare.

Valresultatet 2018 gjorde att Vänsterpartiet, som fortfarande är största parti, tappade makten efter åtta år som kommunens ledande parti. Man tog kontakt med Socialdemokraterna som även de backat lite för att kunna bilda en stark majoritet, men S valde att gå högerut och bilda allians med Moderater, Centerpartister, Liberaler och Kristdemokrater. De sistnämnda hoppade sedan av vilket gjorde att inte heller den nybildade alliansen fick egen majoritet. Tredje största parti, Sverigedemokraterna, blev med detta vågmästare. Ja, allt det där vet ni ju redan. Vad jag vill med att påminna om valutgången är att, tack vare att makten dansar på en mycket vass knivsegg så är det svårt, för att inte säga omöjligt att bedriva någon vettig och långsiktig politik. Den kan enbart baseras på en mandatperiod, vilket politiskt är en kort tid. Som det är nu svänger makten lätt över vid ett val och så får någon börja om från början igen.

I Degerfors har man dock en fantastisk möjlighet att skapa något på lite mer lång sikt. Tillsammans har S och V, en gång i tiden en ganska given vänsterflygel i svensk politik, 66 procent av rösterna. En gedigen majoritet som skulle kunna ge kommunen en långsiktig stabilitet, en tryggare ekonomi och något jag innerst inne tror att kommuninnevånarna skulle gilla, då baserat på hur de ju faktiskt röstat. I nästan vilken svensk kommun som helst skulle en sådan samverkan vara självklar. Dock inte i Degerfors. Gammalt groll står i vägen och grumlar blicken.  

Men sådant borde inte få stå i vägen för en hängiven politiker med kommunens bästa för ögonen. Varför S valde en högerallians istället för att kroka arm med V är för mig en gåta, Okej, man har inte alltid varit överens i alla sakfrågor, men det tror jag inte nuvarande allians är heller. Man har ju dessutom inte ens en egen majoritet utan måste luta sin politik mot SD i samtliga frågor.

När nu kommunstyrelsens ordförande och tillika kommunalrådet Muris Beslagic valt att hoppa av politiken har inte turbulensen blivit mindre. De Socialdemokrater jag pratat med berättar om ett stormigt och oense parti. Mitt förslag är att ni nu tar nu chansen att skapa ett hållbart samarbete med Vänsterpartiet och att både S och V släpper på gammal prestige och ser till kommunens bästa. Båda partierna har rutinerade och kompetenta personer som borde kunna sätta sig ner och dra upp en långsiktig plan för Degerfors kommun. Jag är övertygad om att en överväldigande majoritet av kommunens medborgare skulle gilla ett sådan upplägg, givet att inte den trygga maktpositionen skulle förblinda utan att man håller örat mot rälsen och tillsammans skapar en trygg och trivsam kommun. Som så många andra kommuner står Degerfors inför en tuff ekonomisk situation. Då gäller att tänka långsiktigt och inte lova mer än man kan hålla vilket är lätt gjort när man hela tiden måste nå marginalväljare för att behålla makten.