Money, money, money….

Tidningscitat: ”Tack vare pengar från kommunalfullmäktige kan vi backa från beslutet att inte få köpa pepparkakor till Lucia”. Undertecknat av förskolorna i Östersund.
När man läser sådant och samtidigt tar del av det exempellösa slöseri med pengar för att skapa ”Sveriges mest fantastiska sjukhus”, Nya Karolinska, är det samtidigt svårt att acceptera att det i vår välfärd saknas pengar och resurser ens till det nödvändigaste ibland. För samtidigt som samhället behöver mer resurser för att upprätthålla vår välfärd så kräver en majoritet av våra politiker ändå sänkta skatter.

Något måste vara väldigt fel när exempelvis nio av tio kommuner flaggar för att dra ner inom skolan samtidigt som alla vet vad det får för konsekvenser. Vi skulle ju dessutom satsa på skolan och speciellt på de elever som har det tufft. Lätt att rubricera i valmanifest, svårare att genomföra när vardagen pockar på. Dessutom ligger ju ansvaret på kommunerna där både intresset och den lokala kassakistan styr. Allt talar för, inklusive polisen själva, att skolan är en viktig nyckel kring det förebyggande arbetet i att minska rekryteringen till de kriminella gängen, kanske den viktigaste. Som jag ser det finns det bara en väg, förstatliga skolan så att alla elever, oavsett var de råkar vara födda, ska få samma chans. Se till att tillräckligt mycket kraft skapas för att skolan ska kunna bli det alla säger att de vill den ska bli men tittar bort när ansvar påkallas.

Karlskoga stänger en av två fritidsgårdar på fredagskvällar kunde vi läsa om häromdagen, bland annat på ledarplats. Nu gör man mittåt och via Lars Hultkrantz, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, meddelar man att det inte är politiskt förankrat. Allt är ett misstag. Jo, vad skulle det ha signalerat samtidigt som man ganska nyligen blivit utsedd till barnrättskommun, en av landets första. I Degerfors var man också på väg, men där revs frågan upp om att stänga den enda fritidsgården. Ett hedersamt beslut. Vi kan inte bara snacka om att satsa på våra unga, det måste också få kosta lite. Dessutom är det ingen besparing, det vet alla, men det är enkel matematik på kort sikt för att få budget i någorlunda balans.

Region Örebros vård går en halv miljard back samtidigt som regionen som helhet gör plusresultat. Är det inte då så att man helt enkelt budgeterat fel? Borde inte överskottet gå till vård, vad är viktigare?  

Fler skulle kunna räddas från prostatacancer, men det blir för dyrt kunde vi läsa i vår tidning här om veckan. Det finns alltså en statlig och generell gräns när det gäller att upptäcka och bota cancer. På grund av resursbrist får vi kallt räkna med lite svinn.

Åter till ”Nya Karolinska”. Vi ser att det faktiskt finns pengar och resurser i samhället så varför inte satsa dem där de behövs som mest. Nu ska man ändå, när bygget någorlunda står klart, sparka 600 personer. Byggherren får sina pengar på patienters och personalens bekostnad. Intressant är att det inte ska påverka vårdkvaliteten enligt deras egen utsago. Vore intressant att få reda på vad de där 600 har gjort fram tills de nu får sluta. Suttit och fikat i ett hörn?

Vi har ett av världens högsta skattetryck, ändå fattas det hela tiden pengar till vår välfärd. Något är förbannat fel och det fortsätter gå åt fel håll. Vi behöver helt enkelt en annan fördelning av samhällets resurser. Det finns pengar, problemet är att de befinner sig i fel fickor.