Kappvändarna oroar mig….

 

Finns det ett före och ett efter internet och sociala medier gällande vårt sätt att förhålla oss till mänskligheten eller är det bara ett uppdämt hat som tidigare inte kom längre än till frukostbordet hemma eller möjligen fikabordet på jobbet? Har det alltid funnits en omfattande främlingsfientlighet och ett så omfattande hat mot invandrare i vårt land innan Sverigedemokraternas retorik fick fäste?

En av de mest framgångsrika lögnarna är en av världens mäktigaste män, Donald Trump. Washington Post har registrerat över 10 000 offentligt framförda lögner sedan han blev president. Det är drygt 20 per dag. Här hemma har i huvudsak SD-politiker, men också representanter från andra partier, lika framgångsrikt spridit lögner och halvsanningar för att medvetet eller omedvetet öka på främlingshatet. Lögner och hat som sedan, som vandringssägner, effektivt sprids i sociala medier av och till människor som har svårt att ha två tankar i huvudet samtidigt. Mycket av denna dynga bärs också fram av dåligt pålästa journalister som likt duktiga idioter hakar på dessa osanningar utan att på något sätt granska eller ha tillräckligt med kunskap för att ställa en obekväm motfråga när chanser finns.

Personligen vill jag tro att vi människor i grunden är goda. Att vi ställer upp för andra när det behövs oavsett hår- eller hudfärg på den behövande. Men, de som ändå företräder dessa mörka tankar har varit smarta. Genom lögner och ”alternativa sanningar” har de mycket framgångsrikt under lång tid lyckats dupera en stor del av landets medborgare.


Tidigare kunde man gå in i en tråd på exempelvis Facebook och någorlunda sakligt debattera en fråga kring något luddigt påstående. Det är inte längre möjligt. Tråden ockuperas omedelbart att en hel hop hatare som effektivt dödar alla meningsmotståndare med ofta riktigt hemska påhopp. Så har man skapat en ny ”sanning”, ofta initierad av debattörer som Hanif Bali, Joakim Lamotte, Katerina Janouch eller för den del Jimmie Åkesson och hans meningsfränder. På senare tid är dock samtliga politiska inriktningar representerade av personer med alternativa sanningar till verkligheten i olika media. Det är så himla enkelt att ljuga nu för tiden. Alla gör det. Allt är sant tills det eventuellt motbevisas. I vissa grupper blir man helt enkelt avstängd och blockerad om man har avvikande meningar. En sådan grupp är ”Brottsplats Karlskoga/Degerfors” där flera av mina bekanta blivit utestängda efter att rent allmänt ha ifrågasatt rasistiska och främlingsfientliga påståenden. Man kan ju egentligen undra varför, men kanske känner man sig mer trygg tillsammans med likasinnade. Det som oroar är att man helt oemotsagd får sprida dynga och därmed ge fyr åt ännu mer hat och kanske därmed vinna över ytterligare någon som inte orkar tänka själv.

En annan sak som oroar mig mer och mer är den kappvändarpolitik som vårt land numera styrs av. Idag finns inga grundläggande och långsiktiga politiska ideologier längre. Idag styrs det mesta av vad som är bäst för dagen och i vilka grupper man kan hitta väljare. Jag ser stora risker med att man först skapar opinion för frågor som engagerar en massa människor, i många fall baserat på främlingshat, och därefter, när dessa vindar får fart på sociala medier och därmed engagerar nya väljare, också blir praktisk politik. Allt medan Stefan Lövén tar selfies med Ulf Lundell och Laleh för att verka folklig. Hujedamej……