Än en gång – vad är det att vara svensk?

Almedalsveckan har återigen passerat. Ett mastodontjippo som det finns en hel del olika synpunkter kring. Ett inferno av politikerfloskler, rosévin, snittar och lobbing där näringslivsföreträdare har möjlighet att påverka och styra våra folkvalda in i rätt fållor. De politiska budskapen som pumpas ut är i högsta grad flexibla gentemot tidigare år. De styrs av hur vindarna blåser för dagen. 

Vad lärde vi oss då denna gång? Ja, exempelvis att man måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Vi måste förstå att man både kan ha rökförbud på allmän plats, men samtidigt tillåta att nazister intar samma platser för att, med polisskydd, torgföra sin hatpropaganda.

Vi kan vidare anta att Sverigedemokraterna numera ingår i ”Krist”-demokraternas plan för att, påhejade av bland andra skånemoderaterna, skapa en ultrahöger. Detta efter att Ebba Busch Thor både käkat lunch med Åkesson och i sitt tal mycket tydligt närmat sig SD. Bland annat dödförklarade EBT mångkulturen som ett politiskt projekt. Då hon också brukar prata om svenska värderingar har jag svårt att fatta hur hon tänker. Mångkultur är väl ändå inskrivet i en av våra grundlagar.

I vår regeringsform som är en av våra grundlagar framgår att det svenska folkstyret bygger på en fri åsiktsbildning och att den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde, frihet och värdighet. Det framgår också att varje enskild persons kulturella och ekonomiska välfärd ska vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Detta är således vad som skulle kunna kallas för våra svenska värderingar inskrivet i vår grundlag vilket i så fall rimmar illa med vad Åkesson och EBT försöker tuta i oss.

Det här med fri åsiktsbildning och respekt för alla människors lika värde är en intressant skrivning. Hur ska man då tolka att nazister fritt får uttrycka sitt hat på våra gator och torg, som exempelvis under Almedalsveckan. Alla gudar ska veta att jag som krönikör står upp till 100 procent för det fria ordet, friheten att utrycka sin mening. Det blir dock svårt att förena denna frihet med allas lika värde när det gäller nazistpropaganda. Om vi åberopar frihet att uttrycka sig tillsammans med demonstrationsfrihet så får vi acceptera även nazisters budskap, men då ska de också lagföras när de överskrider våra lagar. Jag anser att bara erkänna sig som nazist så är det hets mot folkgrupp. Polisen har hittills inte lyckats att lagföra NMR:s lagöverträdelser. Det är för mig helt ofattbart.   

Jag är glad över att debatten mellan Peter Pedersen och Andreas Svahn angående stängningen av förlossningen på Karlskoga BB blev till ett hyggligt konstruktivt samtal i stället för en munhuggande duell. Det fick mig att, trots allt, känna en svag optimism, även om jag definitivt inte på långa vägar tror vi är i mål. En sak kan jag dock konstatera, om inte detta enorma engagemang skapats, så skulle aldrig ett återöppnande verkställas. Nu finns fortfarande ett litet hopp. Så sträck på er alla som varit med på resan genom demonstration och namninsamlingar. Ni har visat att man faktisk kan göra skillnad, även om det är lite för tidigt att ännu ropa hej.