Gör om och gör rätt!

Krönika publicerad i KT/KK 2019-06-15
Ganska ofta undrar jag om politiker i maktställning tror att vi, vanligt folk, är fullständigt dumma i huvudet. Man kan ljuga, slinga sig, vägra svara på frågor och i stället mala en inövad monolog eller bara hålla sig undan. De som är valda av folket att tjäna folket har i alltför många fall glömt varför de sitter där de sitter. När folkvalda slutat värna folkets vilja ska de förpassas till något annat.

Ett mantra jag avskyr som pesten är ”hela landet ska leva” eftersom det är den största politikerfloskel i modern tid. Exempelvis som vid den aktuella förlossningsnedläggningen och hoten mot hela vårt sjukhus. Vi är många som, allt sedan den första sommarstängningen för tre år sedan, misstänkt en dold agenda. Dessa misstankar har förstärkts genom åren och för bara ett par veckor sedan satt vi där med ”vad var det jag sa” utan att ett dugg känna någon stolthet i att ”hela tiden vetat och förstått”.

Det som känns extra murket i just detta fall är hur fruktansvärt uselt och desperat det gått till. Först delegerar man det politiska ansvaret till tjänstemännen. Sedan hittar man ett litet, litet halmstrå via en ett år gammal IVO-anmärkning som anledning till att stänga ner förlossningen. Kunde man inte hittat något mer raffinerat eller kanske till och med talat sanning? Nu fick en ensam tjänsteman ta beslutet om total nedläggning vilket givetvis varit underbyggt av ledningen och personalen i Örebro sedan länge.

Några frågor som hänger i luften och som hittills, vad jag vet, inte är besvarade är:
1. Det fall som ligger till grund för beslutet och som IVO slagit ner på gäller ett barn som fördes till neonatalavdelningen på USÖ och som sedan skickades vidare till Uppsala för specialbehandling. Innebär det i så fall att inte heller USÖ är patientsäkert? Har IVO granskat även detta?
2. Kommer beslutet att bli vägledande för övriga mindre förlossningskliniker utan neonatalvård? I så fall är hela landets förlossningsvård i riktig kris.
3. Vilka åtgärder har gjorts för att säkerställa att kompetent personal ska finnas tillgänglig också i Karlskoga?

Vi var, som sagt, många som insåg att om man börjar stänga ner för sommaren så kommer det att drabba personalen på ett sådant sätt att de säger upp sig. Vi förebådade att det också skulle vara svårt att nyrekrytera under dessa förutsättningar. Något som också besannats. När det sedan existerat uppenbar mobbing mot de som protesterat och som försökts tystats ner så är ju inte det direkt någon vidare plattform för anställningar.

Trots att många insett detta har ansvariga politiker med en dåres envishet försökt få oss att tro på deras mantra att BB i Karlskoga ska behållas intakt. Den politiska styrningen har helt enkelt blåljugit oss mitt i ansiktet. Det går heller inte att gömma sig bakom tjänstemän när man, trots allt, har det övergripande ansvaret.

Glädjande är att folket som regionpolitikerna representerar inte accepterar dessa beslut. En Facebookgrupp med över elvatusen medlemmar samt tusentals underskrifter talar sitt tydliga språk. Därtill är nu beslutet överklagat. Gör om och gör rätt är budskapet. Idag är också en protestmarsch/demonstration planerad, delta gärna. Kan vi hoppas på att Andreas Svahn och Karin Sundin finns på plats och svarar på folkets frågor?