Män, män och åter män………..

Krönika publicerad i KT/KK 2019-06-01

Det är ganska precis 100 år sedan som den svenska riksdagen klubbade igenom rösträtt för kvinnor.

För drygt 70 år sedan blev abort lagligt i Sverige under vissa specifika skäl (allvarliga hot mot kvinnans eller fostrets hälsa samt vid våldtäkt). 1974, för 44 år sedan blev abort ”fri” fram till slutet av den 18 graviditetsveckan.

1865 kunde en ogift kvinna bli myndig vid 25 års ålder, 1884 sänktes åldern till 21 år, samma som för män. Det dröjde dock till 1920 innan en gift kvinna nådde samma status. Innan dess var hennes man hennes förmyndare.

Samtyckeslagen, det vill säga, att ett nej är ett nej, är hela ett år gammalt.

Med tanke på att mänskligheten åtminstone har ett par hundra tusen år på nacken så kan man väl säga att samtliga dessa beslut var på tiden.

Med lite eftertanke är det ofattbart att vi behandlat och fortfarande behandlar män och kvinnor så olika. Se bara den senaste debatten kring abort, där män (givetvis) tar sig makten att bestämma över kvinnornas både kropp och själ. Det kan i slutändan bara vara kvinnan själv som måste besluta om hon ska fullfölja en graviditet, ingen annan.

Stoppklossen till sunt och friskt tänkande stavas ofta religion. Problemet med detta är att det som styrt mänskligheten i flera tusen år är tolkningsbart. Det innebär att vilken jäkla prelat som helst kan bestämma hur de gamla skrifterna, oavsett religion, ska tydas och efterlevas. Och givetvis är det enbart män som har haft tolkningsföreträde i dessa uttydanden. Jag undrar stilla hur världen sett ut om kvinnor skulle haft samma inflytande som män genom historien.

Det värsta med religionens makt är att den också har stort inflytande över politiken. Där slutar allt sunt förnuft.

Det är i Guds namn som 25 män i Alabama förbjuder allt vad abort heter, till och med om det gäller våldtäkt och incest. Det är i Guds namn som män i vita kåpor bränner kors, misshandlar människor med ”fel hudfärg” samt homosexuella. Det är i Guds namn män vägrar ta kvinnor i hand när de hälsar, bara för att de just är kvinnor. Det är i Guds namn kvinnor måste dölja sin kropp och sina ansikten. Godtyckligt beslutat av, ja, givetvis män.

Idag när kvinnor hävdar sina rättigheter skymfas de av män och kallas för batikhäxor, horor och andra tillmälen. Vi har inte ens 2019 lyckats nå dit att kvinnor får samma lön som männen för likvärdiga arbetsinsatser.

En som råkat illa ut på senare tid är Greta Thunberg. Givetvis är det i huvudsak män som retar sig på hennes budskap. Undrar hur det sett ut som Greta hetat Pelle istället? Jag misstänker att det varit lite annorlunda ljud i skällan. När vuxna män i mörka kostymer övertrumfas av en 16-åring tjej är det bara för mycket.

I detta märkliga klimat hyllar jag härmed min gamla mor som tidigt lämnade spisen och gick ut i arbetslivet. Även mina två döttrar som står upp som stolta kvinnor i en mansdominerad värld och inte låter sig trampas på och givetvis min kära livskamrat sedan 45 år som med högt huvud kämpar politiskt för kvinnlig rättvisa och mot de krafter som gör allt för att cementera klyftan mellan könen. Jag är stolt över er och alla andra som kämpar och samtidigt skäms jag över ett manssläkte som hela tiden satt käppar i hjulet för ett jämställt samhälle.