Fotbollssverige skrattar åt oss…..

Krönika publicerad i KT/KK 2019-04-20
Min hustru, som alltid korrekturläser mina krönikor, brukar då och då uttrycka att jag blivit en grinig gammal gubbe som bara gnäller på allt och alla i mina texter. Vid närmare eftertanke så har hon kanske rätt.
Så nu var det tänkt att mina lördagstankar denna gång skulle hålla en positiv anda nu när våren står för dörren, koltrasten sjunger, vitsipporna slår ut och den första motorcykelturen hägrar. Det skulle handla om Pierre Barsoma som i min gamle vän Börje Ågrens anda nu arrangerar Degerforsfesten mitt i byn. Det skulle också handla om glädjen i att Karlskoga konsertförening kan genomföra höstens planerade jazzkonserter då kommunen går in med garantimedel i en förhoppning om att statens kulturråd tänker om till nästa år.
Det skulle också handla om Gittan Pettersson som tillsammans med sina medarbetare gjort Berget i Degerfors till en mötesplats för både bruksfôlk och utsoknes.

Avslutningen skulle ha blivit något i den här stilen: ”Så nu gläds vi alla åt att våren är här och att Degerfors IF idag fortsätter vinna och att en riktigt stor och entusiastisk publik dyker upp. Vi ses på Stora Valla!”

Men så blev det tyvärr inte. Det visar sig att planen på Stora Valla fortfarande inte håller måttet. Gräset på stora delar av planen är dött. Stora Valla är helt enkelt inte spelbar. Jag brukar inte så ofta ta till stora ord, men i det här fallet är det stor skandal. Hela fotbollssverige skrattar åt oss. Uttalanden som ”när ska ansvariga inom Degerfors kommun inse att det bedrivs elitidrott i kommunen” eller ”alla som håller på med gräs vet att om det bildas is så måste den bort omedelbart, annars är det kört” är saker som ringer i mina öron efter att ha pratat med både ”vanligt folk” och gräsexperter.

Degerfors IF må vara en ideell förening, men är också en arbetsgivare som omsätter miljoner och som är i händerna på en kommunal organisation som i sin tur ska se till att förutsättningarna för att verksamheten kan bedrivas ska vara intakta.
Ansvarig för skötseln av Stora Valla är arenachefen Ulf Jangentorp. Enligt honom har de gjort allt som stått i deras makt för att få till en spelbar plan till seriepremiären. Han fick efter förra besiktningen i vår tidning oemotsagd förklara just detta, vilket givetvis inte är sant för då hade vi inte behövt åka till Örebro för att se vårt lag spela. Den enda anledningen till just detta är tragiskt nog inkompetens. Ett av många bevis för detta är att man spelar fotboll på samtliga elitarenor i landet utom på Stora Valla. Till och med i lilla Strömtorp.

Nu hjälper det förvisso inte att gnälla och att hänga folk. Faktum kvarstår, vi får återigen åka till Örebro. Med det måste ändå bli en väckarklocka för alla ansvariga inom kommunledningen. Vi har ett elitlag i vår lilla by som just nu toppar Superettan. Vi måste ha samma kompetens och glöd i alla som jobbar runt laget, inte minst planskötarna. Det krävs inte bara kunskap, det skadar inte med lite passion och stolthet också. Vi behöver en ny organisation kring Stora Valla. Hittills har DIF förlorat minst en halv miljon. Se nu för f-n till att det inte blir mer.