Ingen hemmapremiär och några tips till kommunledningen

Krönika publicerad i KT/KK 2019-04-06
Jag skrev ju för några veckor sedan att årets version av Degerfors IF ser grymt bra ut och visst fick vi en smakstart med 4-1 i bortamötet mot Syrianska. Suget inför hemmapremiären var stort, men vad händer? Det blir ingen hemmapremiär då arenan inte är spelbar. Luften gick ur, varför kan man spela fotboll i hela landet, men inte i Degerfors? En befogad fråga till ansvariga för vaktmästeriet på Stora Valla som enligt initierade jag pratat med inte håller måttet när det gäller planskötsel. Nu blir det Örebro i stället och inga garantier att Stora Valla ens är spelbar till nästa hemmamatch. Beräknad förlust för DIF, ca 200 000 kr, vem står för dem?
Nu är det inte bara på Stora Valla det är kaos. Det svårt att veta om man ska skratta eller gråta gällande alla blunders som den nya regimen lyckats med på väldigt kort tid. Kulmen var väl ändå att ge kommunens ryggrad och väldigt kompetente kommunchefen Max Tolf foten. Orsaken är dold i samma dimma som de förnyelser man torgför men som inget vet vad det innebär.

Man kan väl, utan att vara elak, klart konstatera att den nya regimens tre första månader inte varit särskilt lyckosamma. Är man, som alla tre kommunalråden, färska i sina roller, är det kanske inte så tokigt att ge saker och ting tid, stämma av med mer rutinerade kollegor eller konsultera extern expertis och inte bara skylla på orutin

Men, jag är inte sämre än att jag som vd och företagsledare kan dela med mig av några råd. För att lyckas som chef och ledare bör man omge sig med rätt människor där den egna kompetensen tryter. Så här en lista på den, enligt mig, optimala organisationen:

JA-SÄGAREN – Gasen i ditt team. Ja-sägaren säger ja till ALLT vilket stärker och motiverar dig som ledare att fortsätta komma på idéer för utveckling.

NEJ-SÄGAREN – Teamets bromskloss. Säger nej till ALLT vilket gör att du ifrågasätter dina beslut och förslag på utveckling. Nej-sägaren ser även till att du drar ner på utvecklingstakten vilket kan vara ett välkommet och ofta nödvändigt inslag, dock kanske inte i ditt fall då vi medborgare i kommunen hittills inte sett något som helst av utveckling från nya Alliansens sida.

IFRÅGASÄTTAREN – Kvalitetssäkraren i ditt team. Jobbar alltid med frågorna vem, vad, när, hur och varför. Säkerställer att beslut som tas är genomtänkta och säkrade. Är oftast otroligt skarp och intelligent. Det här personen är din viktigaste vän, tro mig.

MOTORN – Pulsen i ditt team. Ser till att ALLA i teamet är på banan. Motorn är otroligt lojal och ställer alltid upp. För motorn är rättvisa viktigt – att alla är med och bidrar till teamets utveckling.

ADMINISTRATÖREN – Spindeln i nätet. Administratören har koll på ALLT. Det är personen som kan svara på alla operativa processer och rutiner, som har koll på lagar och regler och som ser till att det skjuts med vattentäta skott inom teamet. Spelar i samma liga som Ifrågasättaren, var rädd om hen.

 

Några saker är extra markerade. Saker jag tycker den nya ledningen ska fokusera extra på så är jag övertygad om att det kommer att gå mycket bättre i fortsättningen. Allt för Degerfors bästa, eller hur?