2019, året när klokheten segrade……..

Krönika publicerad i KT/KK 2018-12-29
Julhelgen har passerat och vi står på tröskeln till ett nytt år.  Jag har tillsammans med min familj haft en intensiv men fantastisk jul. Alla barn och barnbarn samlade under de tre juldagarna kring gran och kring bord. En vit jul blev det också, i dubbel bemärkelse sedan många år tillbaka i vår familj. Barnen har stojat och lekt, kanske i ett tempo som ligger ett snäpp för högt för en gammal gubbe som jag, men det har funnits assistans från de lite äldre barnen och några timmars frist i skogen med hundarna har gjort att man ändå pallat trycket. När jag ser på de yngsta som när de skrattar och leker så kan jag ändå inte undgå att känna lite ett sting av oro. När de är i min ålder skriver vi slutet av 2070. Hur ser vår värld ut då? ”Om det finns det jobb, om det finns mat, om det är drägligt där dom bor, finns det får och kor och vatten och luft”? Som Hasse & Tage skaldade redan 1970.

Klimatet har blivit det stora samtalsämnet, klimatångest ett allt vanligare ord. Klimatrapporterna avlöser varandra i allt snabbare takt och experterna är ense, det går allt snabbare utför nu. Arktis smälter, extremväder ödelägger stora områden där de drar fram, minns skogsbränderna hemma i Sverige och inte minst de i Kalifornien under den gångna sommaren. Alla är nog innerst inne medvetna om vad som måste göras, men ändå fortsätter de flesta av oss att leva i stort som vanligt.

Frågan är för stor för att vi vanliga människor ska ta hela ansvaret. Det räcker inte med att ställa bilen och ta tåget eller källsortera soporna längre. Vi måste göra mycket mer, men samtidigt vill vi ju kunna unna oss lite lyx ibland. Hur ska det gå med Thailandsemestern om vi måste sluta flyga, ska vi inte kunna unna oss något? Kött på grillen är ju dessutom väldigt gott. Allt medan luftföroreningarna nu ökar istället för att minska.
För att vi ska ha en mikroskopisk chans att klara de uppsatta målen som sattes i Paris och som nu skulle preciserar i Katowice är det inte bara du och jag utan hela det politiska etablissemanget som måste visa att alla överenskommelser inte bara är ord på papper utan något alla måste ta på extremt stort ansvar. Då kan man inte som Moderater och Kristdemokrater, stödda av SD, pissa på vår oro genom att minska ner klimatsatsningarna med flera miljarder. Om man tror att sänkta skatter ska rädda världen så bör man ägna sig åt något mindre viktigt än politik. Vi behöver ledare som vågar bryta mönster istället för att samla billiga och kortsiktiga poäng.

Jag hoppas verkligen att Greta Thunberg och hennes efterföljare under det kommande året tas på fullaste allvar av de som har makten att göra något viktigt. Jag hoppas maktens män och kvinnor vill kunna se sina egna barn och barnbarn i ögonen och säga, vi gjorde allt vad vi kunde för att rädda den värld du och dina barn ska växa upp i.

Låt oss hoppas att 2019 blir det året då det vände, då viljan att rädda vår planet inte längre bara är politiska floskler utan någon som är på riktigt. Att det i framtida historieböcker står skrivet att just 2019 var det året klokheten segrade över kortsiktiga vinster och smutsiga oljepengar. Låt oss hoppas, för våra barn och barnbarns skull. GOTT NYTT ÅR!