Nu är det (snart) jul igen…..

Krönika publicerad i KT/KK 2018-12-15
Nu doftar det glögg och bakas pepparkakor i varenda vrå. Klappar slås in och skinkan åker snart in i ugnen. Handeln slår nya rekord, trots, eller kanske tack vare Black Friday. Snacket om årets julkalender har lagt sig. I år verkar den vara riktigt bra enligt de flesta.

Jag har lite svårt för julen nu för tiden, för mig slutade den vara på riktigt den dagen vi inte längre kunde fira hos min mormor och morfar. Ni vet, en så´n där jul som alltid var vit och som doftade saffran och kryddnejlikor inkluderat mormors hemgjorda korv, leverpastej och eget vörtbak. Visst har julen fått vara traditionell och mysig så länge våra barn varit i julåldern, men numera är det viktigaste att hela familjen, med barn och banbarn, får träffas och umgås. Att julen börjar redan i början på november spelar in på minussidan, det blir bara för mycket. Likaså är jag smått allergisk mot all dålig julmusik som pumpas ut i radion och i butiker. Gnälligt, jo kanske, men julen har fått lite för många baksidor som höljer framsidan i dimma.

Julen ska vara barnens högtid, men så är definitivt inte fallet för väldigt många. Ungefär en halv miljon barn lever i en familj som dränks i alkohol under helger som julen. Barn som redan kring första advent, när första glöggflaskan korkas upp, har ont i magen. Det finns många barn där någon jul aldrig blir på riktigt då familjens ekonomiska resurser är totalt obefintliga. Barn som aldrig i sitt liv fått en julklapp.
Därför vill jag hylla några som förstått vad julen egentligen handlar om, gemenskap, solidaritet och medmänsklighet.
Jag var under en tid medlem i motorföreningen DACA, Drivers Against Child Abuse. En av våra prioriteringar var just de barn som av olika skäl inte fick fira en god jul. Jag kan lova att det var uppskattat. Många tårar har rullat ner för mina kinder i umgänget med några av dessa barn. DACA blev sedan ”Årets medmänniska” på Svenska hjältar-galan förra året. En mycket värdig vinnare. En annan Svenska hjältar-vinnare är Vilda Kidz i Luleå, en ideell organisation som startades av familjen Karlsson och som gör magiska underverk för utsatta barn som aldrig annars skulle få chansen till en meningsfull tillvaro, bland annat under julen.

I Karlskoga har vi vår egen julängel, Åsa Karlström, som ser till att ge många familjer möjlighet att fira lite jul via sina matkassar och paket till barnen. Varmare hjärta än Åsas är svårt att hitta som med sin egen bakgrund har samma erfarenheter som de barn och familjer hon nu hjälper.

Det finns väldigt många fler organisationer och privata initiativ som ger av sig själva för de som har det tufft. I min gamla hemkommun Sundbyberg håller simhallen öppet på julafton för hemlösa och andra utsatta. Volontärer tar hand om dem, de får mat, chansen att bada, duscha samt få en klippning. Man har också samlat på sig lite kläder som är fritt att ta med sig. Ett fantastiskt initiativ.

Oavsett hur du firar din jul, skänk en tanke och kanske en slant till någon av alla dessa som ger av sig själva för att omfamna andra under kommande helger. Vi som lever i överflöd kan med små medel ge lite guldkant till så många, det enda som behövs är lite engagemang. Värt att tänka på i dessa dagar. GOD JUL!