Jag tror faktiskt det är kört….

Krönika publicerad i KT/KK 2018-12-01
Jo, jag tror nu det är definitivt kört att få ihop en regering utan ett nyval. Jag brukar tillhöra optimisterna, men det som man nu kallar för en öppning i och med Annie Löövs besked att kanske släppa fram Lövén genom ett stort antal krav är enligt mig kvalificerat nonsens. Krav som dessutom inte ska vara förhandlingsbara. Hur kan någon ens fundera över om den käre Stefan är så maktkåt att han gärna sitter kvar även om han måste föra en borgerlig politik. Det är givetvis helt uteslutet. Hur många röster skulle han få om fyra år om kan gick med på något så korkat. Nej, nu är det bäddat för nyval om inget drastiskt händer.

För mig känns det även kört vad gäller allt vad klimatomställningar heter. Två nya rapporter från världsmeteorologiorganisationen WMO och FN visar att växthusgaserna aldrig varit högre än idag samtidigt som koldioxidutsläppen fortsätter att öka i stället för att minska. På sätt och vis är det logiskt. Vi människor och våra hjärnor är så funtade att vi inte riktigt kan hantera saker som ligger för långt bort i framtiden. Försök få tonåringar att spara till pension så får du se. I dessa fall lever de flesta av oss mer här och nu. Men när det gäller klimathoten så vet vi med stor säkerhet via modern forskning att om vi inte ställer om NU så är det försent. Det finns inte mycket för tillfället som talar för vi kommer att lyckas. Jo, det finns en väldigt stor del av vår mänsklighet som är beredda att göra det som krävs, men tyvärr en alltför liten del av de som verkligen har makten att ge de rätta verktygen. Inte ens våra mest gröna politiker på hemmaplan har förmågan göra tillräckligt. Alla vet att de krävs tuffa beslut, men det är ingen som vågar. Annie Lööv, som säger sig representera ett grönt parti, sprider också floskler och rättar sig snabbt in i ledet om konsekvenserna av miljöåtgärder stöter sig med näringslivets profit. Representanter i Miljöpartiet har försökt höja rösten och vad händer då, jo de blir utskrattade i de flesta medier och är i stort sett politiskt pulvriserade. Med nöd hankade de sig kvar strax över fyraprocentspärren vid senaste valet.

Det som oroar mest är ändå vad som händer ute i den stora vida världen där förnekarnas förnekare, Donald Trump nu fått sällskap av Brasiliens nyvalda president Jair Bolsonaro, en ännu värre pajas som tillsammans med ett flertal högerpopulister, i och utanför Europa, fortsätter att sprida lögner omkring sig och förneka verkligheten. Kina bygger fortfarande kolkraftverk medan experterna basunerar ut hotbild efter hotbild. Det ska hända något mycket drastiskt för att alla dessa hycklare ska övertygas om vad som komma skall utifrån deras politik.

Så, trots alla varningar är vi fortfarande i en brant utförsbacke och jag tror inte vi kommer att klara tvågradersmålet. Tyvärr. Vi ser inte så långt bort mot den annalkande katastrofhorisonten som vi borde. Inte ens i det lilla, se bara vad som händer när bensinpriset stiger. Nej, jag må nu kallas för en gammal sur pessimist, men ingen blir ju å andra sidan gladare än jag om jag nu skulle ha fel.