Sjukvård eller sjuk vård

Krönika publicerad i KT/KK 2018-11-17
Samtidigt med röran kring regeringsbildning och att turerna kring torget i Degerfors rullar vidare mot okända mål så händer mycket spännande inom svensk sjukvård just nu. Exempelvis att en privat vårdcentral i Sollefteå, Voon (vård och omsorg i Norrland), som drivits som ett kooperativ och som startade då landstingsvården inte räckte till, nu gått i konkurs. Orsak: patienterna som strömmade till var för sjuka. Jodå, du läste alldeles rätt. Stängningen är ett faktum då ett för stort antal patienter krävde lite för stora vårdinsatser, såsom röntgenundersökningar och liknande. Voon har 8 000 patienter inskrivna som nu måste få vård någon annanstans. Tydligt är att, för att driva vård i Sverige, så krävs att patienterna är någorlunda friska när de söker hjälp. I annat fall går budgeten inte ihop. Att vården är underfinansierad är väl ett understatement när vi inte kan ta hand om patienten utifrån hur sjuk hon/han är utan hur mycket stålar det finns i kassan.

En annan spännande händelse är vad som nu sker på sjukhuset i Östersund. Där han man bestämt att inte operera rökare. Jo, du läste rätt igen. Norrlänningarna är på hugget. Det handlar om att rökare löper större risk för att drabbas av komplikationer, så säger modern forskning enligt Region Jämtland Härjedalen. Besluten gäller för ortopeden som var de som gick i bräschen för att nu följas av kirurgavdelningen. Rökfri minst sex veckor före ingreppet och likaså sex veckor efter. Om man vägrar kan man nekas operation. Undantag ges dock för akuta ingrepp och cancerpatienter.
Jag förstår givetvis att hälsan försämras av rökning och att detta också är självförvållat, men räcker det för att nekas sjukvård? Det är ju inte förbjudet att röka. Ännu. Det här tänket går ju att utveckla och då kan man ju fundera över vilka som skulle stå på tur. Övervikt och fetma har väl liknande komplikationer så snart införs säkert en idealisk matchvikt inför operation. Kan tänka mig att cyklister också ligger illa till. De lever ju också farligt och att cykla omkull är ju också oftast självförvållat till viss del. Listan kan säkert göras längre, här finns ju pengar att tjäna.

Jag vet inte vad det kommer att ha för långsiktiga effekter, men jag kan nu konstatera att Moderaterna nu gör det mesta för att normalisera Sverigedemokraterna. De gör det tillsammans med ett urval företrädare för svenskt näringsliv och ett antal ledarskribenter i svensk media. Anledningen är ju inte så svår att räkna ut. I M:s fall givetvis maktlystnad och hos näringslivsföreträdarna den egna plånboken. Ledarskribenternas motiv är dock mer diffust. Det jag undrar över är om de verkligen förstått vad SD är för en sammanslutning. Kan det vara så att samtliga är så blåögda att de inte ser att de släpper fram ett parti där dess ledning har Viktor Orbán i Ungern som politisk förebild. Där den ena företrädaren efter den andra torgför främlingsfientliga inlägg och annat hat på sociala medier. Eller är det kanske så att just det faktiskt inte spelar någon större roll?