Och vinnaren blev……Kronhallen!

Krönika publicerad i KT/KK 2018-11-02
Nyligen kunde vi läsa att Karlskoga låg i toppskiktet gällande landets fulaste stad. Nu gällde det i och för sig enbart stadskärnan och där råkar Karlskoga illa ut på grund av Kulan med omgivning. Att man har många vackra stråk, sjön Möckeln nästan ända in i centrum och fin gammal bruksbebyggelse bevarad som väger upp fulheten i centrum fick inget gehör i just den här omröstningen.

Men på tal om fula centrum så ligger inte Degerfors långt efter. Att åka in i centrum är som att som att komma tillbaka till någon gammal öststat innan murarna föll med den hemska Coopbyggnaden och dess överdel mitt i byn. Nu finns det vettiga planer på att kanske bli av med detta hemska blickfång i en uppgörelse mellan kommunen, Coop och fastighetsägaren. Men nej, det nya styret har flaggat upp för att inte gå vidare med dessa planer. Argumenten känns dock ihåliga. Man lutar sig mot kommunallagen och menar att man inte får gynna någon enskild näringsidkare. Men ska inte en kommunledning verka för ett fungerande näringsliv samt värna arbetstillfällen och en lokal handel? Är inte (S) traditionellt för den kooperativa tanken så folkrörelseparti man vill vara och har inte den blå sidan av den nya kommunalliansens rikspolitiker alltid promotat vikten av konkurrens? Man har ju under sina år vid makten avreglerat både apotek, bilprovning, tågtrafiken, vård, omsorg och skola i konkurrensens namn. Nu verkar det som det kvittar om Coophuset blir ett ödehus och Kronhallen blir ensam på täppan.

Jag gillar definitivt inte Coops utpressningsmetod att hota med nedläggning om man inte får några strategiskt placerade parkeringsplatser och en ny ingång. Jag tror personligen inte heller att det är lösningen på deras dåliga lönsamhet men jag är däremot säker på att man kan förhandla fram bra idéer som gynnar alla om bara viljan finns. Dessutom få fason på den hemska byggnaden och samtidigt få ett antal små lägenheter till en vettig kostnad. En chans för våra ungdomar att starta sitt vuxenliv på hemmaplan. Kanske också ett mer levande torg. Det finns tydligen också intressenter kring de lokaler som blir lediga när Coop minska ner.
Vad (M) menar med att man vill utveckla centrum har de inte berättat, men i det ingår i alla fall inte Coophuset och torget, det kan vi klart konstatera.

När jag i min förra krönika funderade över på vilket sätt (M) och (S) står varandra nära sakpolitiskt, något som också min chef och kollega Catarina Forsberg tog upp i en ledare där hon jämförde partiernas tankar inför valet, så måste jag säga att jag blev lite förvånad över vilka reaktioner det blev. Det händer ganska ofta att folk kommer fram och vill diskutera mina lördagstexter vilket nästa alltid är både kul och trevligt. För det mesta ros, men det förekommer givetvis även ris. Nu var det många som ville kommentera min text och då även en hel del socialdemokrater som var väldigt besvikna. Man kände sig lurade i och med den uppkomna alliansen och det var många hårda ord om att aldrig någonsin rösta socialdemokratiskt i framtiden. Nu glunkas det också om en tilltagande osämja bland sossarnas företrädare och det från hyggligt säkra källor. Spänningen stiger i Degerfors kommun.