Sicken hönsgård

Krönika publicerad i KT/KK 2018-10-20
Jag var på Degerfors kommunfullmäktiges första möte efter att Socialdemokraterna allierat sig med de fyra Allianspartierna, M, C, KD, L. Jag kan bara konstatera att värre hönsgård får man leta efter. Jag uppmanar alla som är intresserade av hur Degerfors kommer att styras i framtiden att gå på något av dessa möten och bekanta sig med de som har makten. De du röstat fram. KT/KK sammanfattade därtill det mesta av hönsgårderiet i tisdags. Att det var lite rörigt i början kan jag leva med, men att välja en ordförande som inte har koll på vare sig kommunallagar eller tillsättning utifrån vunna mandat oroar lite. Mest upprörande var ändå att det gamla presidiet och den tidigare ordföranden Jan Ask inte med ett enda ord avtackades vilket borde, åtminstone i min värld, höra till god ton. Om det säger något om det nyvalda presidiet, stämningen i fullmäktige eller bara ren okunnighet, får man väl avvakta och se.

Men, som sagt, nu har vi fått en ny regering i Degerfors. Ett upplägg som på papperet känns ganska omöjligt, bland annat med tanke på det knappa övertaget i mandat, men vi får givetvis lita på att man verkligen snackat ihop sig och, för att återkoppla till min förra lördagstext, visat ett öppet sinne. Man kan annars fundera en stund över påståendet att (S) och (M) står varandra nära sakpolitiskt. Är detta något som framkommit när ett par representanter från de båda partierna tar ett glas vin tillsammans på helgen som man tidigare kunnat läsa i lokalpressen? Utifrån mandatfördelningen måste man vara 100 procent överens i varenda fråga för att den ska gå igenom. Vi får helt enkelt avvakta och se när vardagen tar vid, det är ju då utmaningarna kommer. Jag önskar, helt ärligt, den udda konstellationen lycka till med regerandet och jag hoppas som degerforsbo att mycket snart få veta vad ”den nya politiken som Degerfors så väl behöver” innebär för oss medborgare, det är ett rimligt krav tycker jag så att jag får reda på vad det är jag saknat. Hittills har vi bara fått ta del av ett par, tre vallöften samt de vanligaste politiska flosklerna som alla kan skriva under på, men vi vet ju inte ett jota om hur det där nya kommer att påverka/drabba oss vilket känns lite småkymigt. Degerforsarna har verkligen köpt grisen i säcken i det senaste valet, för inte har väl alla som röstade på någon av dessa fem partier enbart sett Västergårdens kök och restaurang samt omdaningen av torget som så viktiga frågor att allt annat skulle kunnat kvitta?

Nåja, framtiden får utvisa. Men några funderingar har jag ändå så här i början:
Hur kommer det att gå för våra skolor i Svartå och Åtorp? Tvålärarsystem på högstadiet trots stora kostnader? Kommer man att se över Stora Vallas usla gräsmatta? Blir det någon ytterligare idrottshall? Kommer man aktivt att stå upp för BB i Karlskoga? Coopbyggnaden och torget? Kan man lösa frågan så att Coop blir kvar eller kan det kanske kvitta? Ska hela rasket rivas som jag förstod att moderaterna önskade. ”Bulldoza ner” tror jag formuleringen var. Frågor vi givetvis snart får klara svar på, det gäller bara att ha lite tålamod till första budgeten presenteras. Vet inte om spännande är rätta ordet här, men jag väljer att använda det i dagsläget. Det kan komma att revideras framöver.