Imorgon har du chansen att påverka vårt lands framtid……

Krönika publicerad i KT/KK 2018-09
ÄNTLIGEN! Ja, så känns det efter den längsta valrörelsen jag någonsin upplevt. Också den mest skrämmande där hat, främlingsfientlighet och lögner solkat ner debattklimatet å det grövsta. Imorgon går vi till valurnorna (om du inte redan förtidsröstat) och i demokratins heliga namn gör vår plikt.

Hur ska man då sammanfatta denna långa och på många sätt unika valrörelse? För mig personligen är det några saker jag kommer att minnas mest. Plötsligt började ett flertal av våra etablerade partier att bedriva SD-politik, något man under flera år tagit totalt avstånd ifrån, åtminstone frågorna gällande invandring och integration. Från att ha varit ett av världens mest humana land fick vi plötsligt Europas tuffaste invandringspolitik. Och det med Socialdemokrater vid rodret. En märklig utveckling. Jo, jag minns hösten 2015, men bara för det var en tuff situation då, det kommer säkert att komma fler, så kan jag inte förstå att humanismen totalt kunde offras bara för ett gäng främlingsfientliga hatare fått plats i riksdagen och därmed styrde agendan.

En annan märklig sak är hur den kanske allra viktigaste frågan i mänsklighetens historia i stort kunde mer eller mindre ignoreras innan värmen slog till och skogarna började brinna. Då helt plötsligt kom samtliga partier blixtsnabbt ut med ”klimatsatsningar”. Undantaget är MP som givetvis alltid drivit frågan och nu fick lite luft under vingarna. Dock känns det som sista veckorna har återgått till det vanliga. Det är bara MP som har en klimatpolitik värt namnet. Vänstern försöker kanske men eftersom frågan inte verkar vara något att skapa framgång kring är deras vilja att driva på ganska måttlig. SD såg sommarens torka som ett vanligt väderomslag och går till val med sänkt bensin- och dieselskatt.

Jag har sagt det förut men det tål att upprepas. Ingen fråga är viktigare än klimatet och den globala uppvärmningen. Tyvärr kommer det vara för sent när Jimmie, Stefan, Ulf, Ebba, Jan och Annie samt alla andra upptäcker det och som bara pratar men inte gör tillräckligt. Man får ju inte stöta sig med det privata kapitalet som fortfarande skitar ner vår värld.
Swedbank har nyligen gått ut med att nästa ekonomiska kris kan komma att bero på klimatförändringarna och att framtida tillväxt ligger inom den gröna utvecklingen. Givetvis är  det fler som upptäckt detta, dock inte merparten av våra politiker.

Lokalt kom nya rön lägligt upp gällande den eventuella försäljningen av KEMAB upp nu i sista stund innan valdagen. Kanske något som kan gynna Tony Ring och Moderaterna. Vi får se.

I Degerfors har en debatt snurrat på sociala medier kring en satsning på att öppna restaurang och café på Västergården. När kommunalfullmäktige öppnade upp för en politisk debatt så trodde kanske många att man skulle få vissa ekonomiska klargöranden kring frågan som framförallt drivits av Socialdemokraterna med i huvudsak C och KD som påhejare. Så blev det dock inte. Mer slätstruken ”debatt” är svårt att hitta.

I morgon är det över. Kan inte säga att jag har någon bra känsla.