Kan det som hände där också hända här?

Krönika publicerad i KT/KK 2018-08
Per Ödling är professor i teleteknik och demokrati vid Lunds universitet. Tillsammans med några kollegor har han tagit fram en modell där han bland annat förutspått både Brexit och Donald Trump. Enkelt uttryckt har de tagit fram en ekvation där oro multipliceras med okunskap och framtidstro. Per Ödling är orolig för vår demokrati och förutspår att vi mycket väl kan hamna i samma sits som Polen och Ungern om bara att par mandatperioder. Med tanke på hur rätt de fått om Brexit och Trump så kanske vi inte helt ska ignorera Per och hans kollegors matematik.

Jag fick i min brevlåda förra helgen en folder från ”Alternativ för Sverige”. Ett parti som tillkommit eftersom det finns de som tycker att SD inte är tillräckligt främlingsfientliga. De vill ungefär samma sak som SD fast upphöjt till två och de förstärker därmed oron för en demokratinedrustning. Återvandring av utländska personer, totalt asylstopp och flyktingstopp, nedläggning av SVT och något de kallar för att ”dränera det politiska träsket”. Vet inte om de går så långt som att ”hänga landsförrädare” som NMR, nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen vill med de nuvarande etablerade politikerna. Kanske inte fullt så drastiskt men kanske får man skaka galler om man tycker fel saker.

Det är dessa rörelser som Per Ödling är oroad för och som växer sig allt större och starkare. De står för ett samhälle som jag tror väldigt få vill ha när det kommer till kritan, men när hjärnan kokar av hat så ser man bara elände och vill inte förstå vilket fantastiskt land vi lever i. När allt är invandringens fel, till och med när skogarna brinner, har man blockerat allt intag av verklig fakta. Man hyllar Åkesson, Kasselstrand och deras gelikar som några som ska frälsa landet och ge oss den välfärd vi saknar. Man bleknar. Det upprör mig ofantligt att läsa vissa trådar på sociala medier där ”vanliga människor” sprider sitt sjuka hat. Samtidigt finns oron också hos mig. Varför skulle Sverige vara förskonat från det som nu drabbar Polen och Ungern? Det som händer där kan också mycket väl hända här. Vi har dock fortfarande möjlighet att stoppa eländet. Tänk på det när du stoppar valsedeln i urnan den 9 september. Man kan definitivt rösta bort demokratin, men man kan inte rösta den tillbaka. Försent ska syndar´n vakna heter det ju, men det kan vi givetvis undvika, särskilt för oss som vill leva ett liv med fri press, ett oberoende rättssystem och möjligheten att öppet tycka och tänka vad vi vill. Ingen självklarhet för alla.

Jag var på Socialdemokraternas valupptaktsmöte i Degerfors Folkets Park förra lördagen. En trevlig tillställning med gratis korv, ballonger till barnen och glada miner under strålande sol. En sak förundrar mig dock och det var de röda fanorna och Internationalen som avslutning. Detta är för mig klara vänsterattribut vilket rimmar falskt när nu S har lämnat vänsterpolitiken och, via sin partiledare, Sveriges statsminister, utropat sig som ett mittenparti. Man bör finna andra symboler och hitta på någon annan färg på flaggorna. En gång i tiden fick Olof Palme mig intresserad och engagerad politiskt. Jag tror inte han skulle känna igen sig i dagens socialdemokratiska parti. Det gör inte jag heller.