Sverige brinner – många vill hjälpa till

Krönika publicerad i KT/KK 2018-07
Sverige brinner. Tusentals hektar skog slukas av lågorna och inget regn så långt ögat når. Medan politiker försöker ta billiga poäng så här i valtider och hatarna givetvis skyller allt brinnande på invandrare och flyktingar så finns det människor som just nu gör en otrolig insats. Det har kommit hjälp från i stort sett hela Europa. Jag blev tårögd på riktigt när jag såg filmerna på den långa karavanen av polska brandbilar som ringlade sig upp genom Sverige där människor stor på vägbroar och applåderade. Jag har sett brandflygen komma över bergslagsskogarna samtidigt som hemvärn och militärer ansluter till de olika brandhärdarna för att dra sitt strå till stacken.

Handlare från hela Sverige skickar ut förnödenheter till de som sliter i skogarna. Spendrups skänker lastbilslaster med vatten. Pizzabagarna bakar pizzor och förser brandmän och frivilliga med mat. Redan i måndags hade drygt 4000 privatpersoner anmält sig som frivilliga för att hjälpa till i skogarna. Det är bland andra Röda korset som är med och samordnar. Företag skänker pengar och en mängd frivilligorganisationer är på plats eller på väg till bränderna.

En av de som frivilliga är Abdullah Ali Altabari från Helsingborg.
”Jag tycker att jag står i skuld till Sverige. Det här är mitt land nu, jag bor här och då måste jag hjälpa till. På samma sätt som de hjälpte oss när vi kom hit” berättar han för SVT Nyheter Helsingborg.
I veckan kunde vi även läsa i vår tidning om hur Hawkar Amini från Storängens bilvård i Karlskoga som samlat in pengar till förnödenheter som ska komma till nytta där det behövs i brandområdet kring Ljusdal. Det är bara ytterligare ett exempel på privata initiativ och som alltid blommar upp i kristider. Minns terrordådet i Stockholm för drygt ett år sedan och det stora flyktingmottagandet under 2015 då det var frivilligorganisationer som blev ryggraden i mottagandet när samhällets egna resurser inte räckte till.

Vi vet att människan i grunden är god och nästan alltid sträcker ut en hand till den som behöver. Det bevisas gång på gång vid olika kriser. Okey, vi har ju, som sagt, alla hatare som tycker allt i landet går åt helvete och att allt är invandrarnas fel och som tror att en röst på SD kommer att rädda Sverige.  Som parantes kan jag bara säga att oj vad förvånade och besvikna ni kommer att bli den dagen SD eventuellt kommer till makt.

Samtidigt som brandmän och frivilliga kämpar mot bränderna finns det saker som inte riktigt verkar fungera. Det borde vara en självklarhet att alla krafter som finns i samhället är maximalt samordnade och blixtsnabbt kan komma till beslut vid kriser.

Bränderna har märkt vårt land för lång tid framöver. Hur det blir med de trauman som går i denna sommars spår får vi inte veta förrän till hösten. Jag tänker på alla stackars män som tvingats avstå från att grilla. Sannolikt kommer psykmottagningarna att fyllas med avmagrade snubbar med olika typer av psykoser då de inte kunnat dominera festerna med sina marinaddrypande flintastekar och grillkorv till barnen.