Eldsjälar räddade hemmapremiären

Krönika publicerad i KT/KK 2018-04-07
Han genomdrev det omöjliga och det var inte första gången. En äkta och genuin eldsjäl av yppersta märke är Degerfors IF:s klubbchef Patrik Werner. När snön låg djup på Stora Vallas A-plan bara ett par veckor innan hemmapremiären och ingenting hände tog han initiativet till ett äkta hjältedåd. I Patriks sinne fanns inget tvivel om att hemmapremiären skulle ske på Stora Valla och inte i Örebro, men då måste snön bort. Sagt och gjort, ett stort frivilligt manskap sammankallades som med handkraft och ett unisont jävlar anamma såg till att planen blev ren från snö. En duk lades över planen och på onsdagen innan lördagens hemmapremiär kom beskedet, Stora Valla var godkänt för spel. Degerfors IF kan nu välkomna Halmstads BK och en förhoppningsvis stor publik till årets hemmapremiär om nu inte vädrets makter sätter sin på tvären.

Nu kan vän av ordning undra över varför den ordinarie personalen, Stora Vallas vaktmästare, inte tidigare såg till att få planen spelklar. Givetvis skulle man kunnat ta ut en traktor innan värmen sattes på och enkelt skottat av planen. Så har sannolikt skett på samtliga arenor i det här landet utom just Stora Valla. Exempelvis har Degerfors golfklubb varit framsynta och skottat av banans samtliga greener för att snabbare få igång gräset när solen börjar värma. Skandal är ett för hårt ord, men man kan spekulera i inkompetens och kanske också lite lathet som förmodade anledningar bakom vaktmästeriets beslut om att låta snön ligga kvar. De borde givetvis sända ett jättetack till det cirka 20 man starka laget som gjorde jobbet åt dem. Samtidigt visar det lite av den genuina kärleken som finns i byn för sitt rödvita lag.

Jag var på en kick off med Degerfors IF nu i veckan. Efter att ha spelat oavgjort i premiären borta mot Öster så var atmosfären så där lagom skönt elektrisk. Trots en viss blygsamhet från både tränare Stefan Jacobsson och några av spelarna andades det ändå självförtroende och optimism. Många nya och unga spelare har redan på försäsongen och även i premiären visat att de är mogna för uppgiften tillsammans med en ryggrad från förra året med bland andra Christoffer Wiktorsson, Marcus de Bruin, Nikola Ladan, och Sargon Abraham. Det känns förbaskat bra helt enkelt.

I Degerfors är fotboll i högsta grad politik. Det finns de som tycker att det mesta av kommunens pengar går till DIF och Stora Valla. Tittar man då i det nyutkomna magasinet Degerforsaren, som i veckan gick ut till samtliga hushåll, på vad en kommuninnevånare som tjänar 25 000 kr i månaden lägger på Stora Valla så är det 37 kronor varje månad. Det är två kronor mer än vad musikskolan får. Summan för vård och omsorg samt skolan är för samma person lite drygt 4 000 kr. Alltså kostar Stora Valla cirka 1 procent av vård, skola och omsorgskostnaden. Man kan, om man vill, också se dessa 37 kr som en investering i friskvård på lite längre sikt då det håller igång ett stort antal ungdomar. Det ger i alla fall ett litet perspektiv på hur liten del av det totala skatteintaget som går till fotboll på Stora Valla. Pengar som inte bara ger ungdomar en möjlighet att få spela fotboll utan lite guldkant på tillvaron för många och samtidigt en svårvärderlig marknadsföring för kommunen via vårt mest kända varumärke, alla kategorier, Degerfors IF.