Inträdesprov för riksdagsledamöter och blivande ministrar

Krönika publicerad i KT/KK 2018-02-24
Jag har länge funderat på vad det är som idag driver människor till att ställa upp för att bli invalda i riksdagen och kanske sedermera ministrar i en regering. Egentligen också vad som krävs för att sedan väl därinne göra ett bra jobb. Vad ska man ha för bakgrund och meriter? Ibland när man hör en del av dem uttala sig så måste man fundera över om de kommer från en annan planet. Det blir lite av Hasse Alfredsons ”Det hade jag ingen aaaning om”, där Olof Palme fick sig en påminnelse om att det finns en verklighet för vanliga människor utanför bunkern på Helgeandsholmen.

Jag tycker det borde skapas någon form av inträdesprov och ett eller ett par träningsläger för att där lära sig förstå lite av verkligheten för de människor de ska företräda. Man kunde bygga upp en träningscamp där man fick tillbringa en tid för att prova på ett liv som ”vanlig människa” eller för den del nysvensk.
Nysvensk ja, för att förstå lite mer vad våra nykomna har med sig och har klarat av så borde det i träningslägret ingå några dagar i en husruin eller någon bombkrater i en syrienliknande miljö utan mat och vatten. En färd i gummibåt över ett oroligt vatten i mörker och ett par dagsmarscher i ökenhetta för att riktigt få insikt. Gärna ett par dagar utanför ICA med tiggarskålen i handen också. Boendet under träningslägret bör likna den miljö som flyktingar hamnar i. Till det kan man hitta några av Bert Karlssons gamla mögliga baracker. Det skulle spegla en vardag för många. Man bör också sätta dem på ett plan till Kabul och droppa ner dem några veckor utan bostad och kontakt med någon man känner för att riktigt känna in och utforska den miljö som UD avråder alla att åka till men som Migrationsverket skickar 18-åriga ungdomar att klara sig själva.

Hur man ska skapa den verklighet som många sjuka drabbas av inför Försäkringskassans godtycke har jag inte klurat ut ännu, men man skulle kunna sätta dessa riksdagskandidater att hitta de där jobbet som handläggarna beskriver med ”du bedöms klara ett fysiskt lätt och omväxlande arbete utan stress, med möjlighet att ta regelbundna pauser, ett sådant arbete bedöms normalt förekommande på arbetsmarknaden”. Då F-kassan själva inte har en aning om vad det är för jobb man menar borde det vara en vettig utmaningen och en bra merit för respektive riksdagsledamot att få fatt på några av dessa arbetsplatser till de utförsäkrade som inte längre får vara sjuka.

Ett ytterligare krav borde vara att se hela TV-serien ”Lerins Lärljungar”. Lars Lerins målarskola tillsammans med några fantastiska människor med olika funktionshinder. Jag hoppas du följde serien. En av deltagarna, Victor Cederholm, träffar klockrent huvudet på spiken när han säger ”våra begränsningar är inget hinder i sig själv, det blir de först i ett samhälle som inte ger utrymme för dem”. Det säger precis allt. Jämställdhet och rättvisa är något som är enkelt att fästa på papper men svårare att förverkliga i praktiken. Det är slående att det är en av den drabbade som levererar klokhet och sanning.

Dessa övningar bör vara grundläggande för att få sitta i riksdagen. Över tid så kan man få nya ”uppdrag i verkligheten” för att få behålla sin plats. Kanske skulle vi få ett annat samhälle, det vore i alla fall spännande att prova.