Ring klocka, ring……..

Krönika publicerad i KT/KK 2017-12-30
Ja, då står vi där igen, inför ett tomt vitt papper som snart ska fyllas med allsköns färger och dramatik. Dörren från 2017 är på väg att slå igen och klockan ringer för ett helt nytt 2018. Vi brukar ju alltid stanna upp och fundera inför ett nytt år, ge en massa löften som nästan aldrig hålls och önska förändringar av olika slag. 2018 är ett valår och kanske ett av de mest intressanta på länge vilket ju är extra spännande för en politiskt färgad krönikör.

Det flaggas för att detta kommer att bli det smutsigaste valet någonsin vilket ju de inledande debatterna redan skvallrat om, även om nu Ulf Kristersson efterlyser fler ”vuxna i rummet”. Politikerföraktet tenderar att öka om debatten inte sansas. Vi har också hat och dyngspridning i sociala medier att hantera. Kanske vill också Putin vara med på ett hörn. Den stora frågan har varit regeringssammansättningen efter valet. Vem ska regera med vem? Ska Sverigedemokraterna få någon reell makt eller ska de fortfarande hållas på armlängds avstånd?

Intressant blir hur det politiska landskapet formeras efter valet. Hela tre partier riskerar faktiskt att missa kalaset. Både KD och Miljöpartiet har dansat under fyraprocentstrecket på senare tid och Liberalerna är definitivt inte på säker mark. Jag tror dock att MP och L klarar sig medan KD får lämna in.
Jag har precis läst ut Hans Roslings memoarer och där fått bevisat att utvecklingen i världen går sakta men säkert framåt. Beläggen för det är många. Vi här uppe i den norra avkroken av västvärlden har nästan alltid toppat välfärdslistorna, men numera går det mest utför i landet lagom. Det är det valet kommer att handla om. Sjukvården går på knäna, skolresultaten är i stora delar usla och miljön i skolan katastrofal. Polisen klarar inte av sitt jobb. Grovt våld och gängmord står som spön i backen och polisen är handfallna. Höga chefer står i TV och är glada om en tredjedel av morden klaras upp.

På hemmaplan då, vad kan vi förvänta oss för valdebatter här? I Degerfors kanske något kring en ny arena för inomhusidrott, där finns ett stort uppdämt missnöje. Klimatet känns dock lite avslaget sedan Socialdemokraterna nästan helt försvunnit från arenan. Tidigare så heta debatter mellan S och V lyser totalt med sin frånvaro. Kanske vaknar de nu när det är valår.

I Karlskoga satsar Moderaterna på ett regimskifte. Tony Ring är fast besluten om att det ska vara möjligt. Kanske får han lite extra gratisskjuts nu när det avslöjats att S dolt, mörkat och farit med osanningar kring affärer med att sälja ut Karlskoga Energi. En fråga som redan varit upp är ju att man stänger Karlskoga BB för tredje sommaren i följd. Det har flaggats upp som en valfråga men då i första hand på regionnivå.

Oavsett så kommer det bli ett väldigt intressant år inom svensk politik. Kanske är det sista gången vi ser en skarp linje mellan höger och vänster. Kanske är det sista spiken i blockpolitikens kista. Får vi, som övriga norden, in uttalad främlingsfientlighet och rasism i en regering? Den som lever får se. Det är ju till sist du och jag som bestämmer när vi släpper ner röstsedlarna i valurnorna den 9 september.
Önskar alla ett Gott Nytt År. Ta hand om varandra.