#Nu får det fan i mej vara nog!

Krönika publicerad i KT/KK 2017-11-25
Hela vårt samhälle rister. Vem hade kunnat tro att en kampanj som #METOO skulle explodera som den gjort. I Sverige har grupp efter grupp av kvinnor gått ut i upprop under #METOO och flödet bara fortsätter. Det har varit jurister, journalister, skådespelare, dansare, lärare, idrottskvinnor, skolelever och många, många, många fler. Budskapet är unisont. Nu får fan i mej det vara nog!

Frågan är vad det säger om det vi trodde var ett av världens mest jämställda samhällen. Många ifrågasätter varför man inte agerat tidigare när trakasserierna uppstått, men visst har många reagerat. Problemet är att det oftast ignorerats. Fega chefer eller andra medmänniskor som inte vågat eller ens velat se. Usla beteenden som efterhand blir normaliserade.
Det har dock blivit väldigt tyst bland de troll inom framförallt SD och dess sympatisörer som hela tiden skyllt sexuella trakasserier på invandringen i allmänhet och unga män från Afghanistan i synnerhet. När nu tiotusentals kvinnor ställer sig på barrikaderna och sätter fullt strålkastarljus på dessa frågor visar det ju sig det som de flesta egentligen vetat, dock inte omfattningen, att detta är ett generellt manligt beteende som finns precis överallt. Givetvis gäller det inte alla män, men det gäller alla typer i alla samhällsklasser, i alla yrkesgruppen, i alla åldrar.

Jag vet inte vad som retar mig mest, om det är de faktiska förövarna eller de som runtomkring vet men inte agerar. Att vara utsatt och inte få hjälp, vare sig av chefer, medarbetare eller polis visar hur sjukt det hela är. Varför har vi så svårt att be idioter att fara åt helvete när de beter sig uselt? Vad är det vi skyddar, vad är vi rädda för?

Jo, jag vet vad som retar mig mest. Det är skolpersonal inklusive rektorer som smiter undan med ”det vet man väl hur pojkar är” och så vidare. Senast en rektor på en skola där 10-åriga flickor blivit antastade av jämnåriga pojkar där ord som ”jag ska knulla dig” samt där fysiskt våld och senare också dödshot ingick. Flickorna vågar eller vill inte gå till skolan och rektorn slätar över med ” Jag associerar till att tjejer är spännande för pojkar”.

I uppropen bland skolelever finns ruggiga exempel på passiva och blundande lärare. Dessa ska bort och det med omedelbar verkan! Det är precis sådant som cementar den manskultur som nu visar upp sitt fula tryne. Jag har själv hört skolpersonal säga ”lite får man väl tåla” när elever blivit trakasserade.

Förskole- och skolpersonal har en oerhört viktig uppgift i vårt samhälle. Redan i förskolan skapas normer som barnen tar med sig upp i åldrarna genom skolan och på fritiden. Om rektorer och annan skolpersonal då ser på dessa trakasserier som ”normal pojkaktighet” är det inte svårt att förstå hur det fortsätter i vuxen ålder. Vi skapar och underhåller en kultur som ingen vill ha. Jag tror mycket sker omedvetet. Det sitter så djupt rotat i våra gener att skilja på pojkar och flickor att jag tror de flesta inte tänker på vilka konsekvenser det kan få. Jag hoppas och tror att #METOO får oss alla att vakna och att kvinnor nu känner styrka att direkt anmäla de övergrepp de utsätts för och att rektorer som den i texten ovan omedelbart får kicken. Det finns inga ursäkter.