Inte bara att utan också hur…..

Krönika publicerad i KT/KK 2017-10-21
Moderaterna har haft partistämma. Moderaterna har valt en ny partiledare. Moderaterna har ändrat fokus. Nya Moderaterna som tidigare skördat så stor framgång under Fredrik Reinfeldt har nu blivit gamla Moderaterna. Eller som nya ledaren Ulf Kristersson sa, det duger med bara Moderaterna. Jo, och nu känner vi kanske igen den mer traditionella högerpolitiken. Fast, så mycket har väl egentligen inte förändrats utöver invandrar- och integrationspolitiken. Det där med sänkta skatter och försämrat skyddsnät för arbetslösa och sjuka är ju gammal skåpmat. Det enda man kan fundera över är väl att det inte fungerade särskilt bra under de tidigare åtta åren de satt vid makten. Vad som nu har förändrats för att få till det denna gång framgår inte. Om man fortfarande tror att alla som är hemma och är sjuka är arbetsskygga fuskare så är min gissning att man det återigen skitit i det blå skåpet. Det enda detta skapar (igen) är ännu fler utförsäkrade och därmed ekonomiskt utblottade som kommunernas socialförvaltningar får ta hand om. Samtidigt får vi som har ett jobb och fortfarande är friska och starka ännu lite mer i plånboken.
Moderaternas förhållande till SD blir man inte riktigt klok på. Nu till slut utmynnade alla olika turer i att man själva, mer eller mindre helt och hållet, kopierade hela SD:s invandringspolitik. Men kanske är det snyggare att kalla det moderat politik än att öppet alliera sig med ett främlingsfientligt parti fullt av hatare. Vad väljarna säger om exempelvis en slopad asylrätt blir intressant att följa.
För mig är detta ytterligare ett bevis på att dagens politik totalt saknar ideologi. Det gäller att snabbt vända kappan efter vinden för att hitta väljare. Det finns inte längre någon ryggrad, det är bara fråga om makt. Om en gammal idé inte längre passar får man hitta en ny som tillfredsställer en nyckfull väljarkår. Någon annan förklaring kan jag inte hitta som klargör hur partier kan vända 180 grader i fråga efter fråga och det gäller definitivt inte bara Moderaterna. Exempelvis har Miljöpartiet sålt ut hela sin själ enbart för att få tillhöra makten. Socialdemokraterna har lämnat vänsterflanken och blivit ett urvattnat mittenparti, men som otroligt nog fortfarande vill kalla sig för ett arbetarparti. För SD gällde bara några luncher med grabbarna från fina gatan för att de skulle vända helt om i debatten om övervinster i välfärden. Centerns miljöprofil gäller så länge den inte krockar med näringslivets krav.
Visst kan jag köpa att hela tiden sker en samhällsutveckling, men att det skulle innebära att grundläggande ideologier skrotas har jag svårt att förstå. Åtminstone när det betyder de tydliga 180- graderssvängarna vi numera upplever.
Att nu Moderaterna markera mot höger tycker jag är bra, vi kan bara hoppas att fler håller en rak linje genom valrörelsen. Idag är det ju, som sagt, enkelt att släppa en hjärtefråga om den inte längre ger röster och hoppa vidare till nästa tuva.
Men, allt vi önskar nu under ett långt valår är att slippa alla floskler. Vi vill inte bara veta vad ni vill göra, vi vill också veta HUR ni ska genomföra era idéer. Mantrat ”vi tar ansvar” är nu så utslitet att ingen längre lyssnar.