Förlåt Camilla och lite Almedalsfunderingar

  • Hej, jag är det politiska partiet X och jag tycker så här (det har jag alltid gjort)…
  • OK, men vi är väljare och vi håller inte med, då röstar vi på Y istället.
  • Vafalls, röstar ni på Y istället, men då tycker jag så här, hur ser det ut då?
  • Nja, men det räcker inte, vi tänker rösta på Y.
  • Det var väl själva fan, då ändrar jag mig igen och nu tycker jag så här, vad säger ni nu då?
  • Ja, kanske, men eftersom partiet Z också har ändrat sig så kanske jag…..

Ja, du förstår. Så här ser det ut i svensk politik idag. Gamla ideologier är svåra att upptäcka. Man vänder för det mesta kappan efter vinden och styr om sin tidigare så handfasta övertygelse, enbart för att locka och behålla makten, behålla väljare eller få tillbaka tappade. Känslan är att det är inte så noga vad man egentligen tycker, bara man får väljarsympatier och makt. Hur det sedan går för Sverige, ja det kommer liksom i andra hand. Vi kör några tomma löften i våra tal och debatter så gjuter vi lite olja på vågorna. Så länge vi kan hålla näringslivet någorlunda under armarna och se till att de rika förblir rika så kan vi nog hanka det här gamla landet lagom mycket framåt.

Almedalsveckan kan sammanfattas på flera sätt. Ett av dem är att samtliga åtta riksdagspartier som upplyft sin stämma på de offentliga tiljorna har pratat om sitt Sverige. Om svenska värderingar. Om svenskhet. Låt vara i lite olika tonlägen, men ändå.
Det minsta Sverige idag behöver är nationalism. Med nationalism följer alltid ett vi och dom, utanförskap och urskiljande. Det spelar ingen roll vilket tonläge man använder. Ska vi hålla ihop som en nation med nationalistiska förtecken kan eller får inte alla vara med. Så enkelt är det. Så varför helt enkelt inte tala om mänskliga värderingar. Om inkluderande istället för exkluderande. Om tillhörighet och solidaritet. Vad som är svenskt är inte detsamma för alla. Börja exempelvis med att göra FN:s barnkonvention till svensk lag.

Ser nu också i viss media att ledarskribenterna på flera sätt försöker ge sken av att det fortfarande är en stor klyfta mellan M och SD. Man vill inte riktigt svälja att man, och inte bara M, bedriver gårdagens SD-politik. Visst, kanske med andra förtecken men resultatet är ju ändå detsamma.

Jimmy Å vill ha undantagslagar och utegångsförbud, Alliansen vattenkanoner och gummikulor för att stävja problemen i förorterna. För sent ska syndaren vakna. Mycket kunde ha gjorts tidigare utan att behöva ta till våld om intresset funnits. Nu står man inför ett krig med enbart förlorare på båda sidor.

Till sist, i måndags hyllade jag Linda och Peter Dahl för deras arbete med countryfestivalen i Lunnedet. Jag missade då att också ge samma cred till Camilla Hammarbäck som driver Lunnedets Servering och Camping och som faktiskt är initiativtagare till festivalen. Givetvis ska du Camilla mottaga samma hyllning. Ta därför emot min ödmjuka ursäkt för denna miss. Vi är många som hoppas att ni på något sätt får ihop det så att vi får njuta av ytterligare en countryfest nästa sommar.

I skrivande stund sitter jag utanför husvagnen och beundrar mina nya gummistövlar. Ett inköp anpassat till rådande väder. Just nu kan det bara bli bli bättre. Han en fin fortsatt sommar.