En rättsstat på skam och galna fotbollsledare…….

Krönika publicerad i KT/KK 2016-05-07
På SVT tog man i förra veckan upp larmet från svensk fotboll om att det saknas domare i så gott som hela landet. Svenska Fotbollsförbundets generalsekreterare, Håkan Sjöstrand, fick frågan i knät av programledaren och verkade helt tagen på sängen när en ung domare berättade om hur hon kränkts av föräldrar och ledare som kallat henne både det ena och det andra under hennes utövande på planen och efter match. Som om detta skulle vara någon nyhet. Visst, han höll med om att det var ett problem, men att man inom fotbollsförbund och domarförbund gjort och gör mycket för att stävja problemet. Det påståendet är kvalificerat skitsnack.
Som bevis, en liten historia ur verkligheten: 1997 var en av våra döttrar 16 år och nybakad domare via sin utbildning på fotbollsgymnasiet i Degerfors. Hon skulle döma en träningsmatch mellan Degerfors IF och Immetorp för knattar, kanske 10 år gamla. Hon bad mig följa med till Stora Valla som ett litet stöd då hon var väldigt nervös inför uppgiften. När vi var på plats rådde jag henne att gå fram till tränarna i respektive lag och presentera sig och då passa på att berätta att detta var hennes allra första uppdrag som domare, underförstått att hon var grön och lite oerfaren. Inga problem, det var ju dessutom bara en träningsmatch.
Hon hann inte mer än blåsa igång så var de båda Immetorptränarna på och hackade. De höll på hela halvleken och trots att vi var många, inklusive DIF-tränarna och föräldrar, som bad dem sluta, så fortsatte de på samma sätt under andra halvlek. En DIF-förälder skällde ut dem efter noter efter matchen, men jag tror inte det berörde dem särskilt. Så vad hände sedan? Jo, detta var min dotters både första och sista match som fotbollsdomare. Ett beslut som togs med tårarna rinnande nedför kinderna på grund av två skitstövlar utan vanligt folkvett som aldrig någonsin skulle blivit idrottsledare.
Detta anmäldes givetvis till domarförbundet lokalt, men jag minns inte att de gjorde särskilt mycket åt saken. Händelsen är 20 år gammal och jag kan lova att tusentals unga domare därefter har fått utså precis samma sak där många av dem valt att sluta och utan att det sedan hänt något från centralt håll.

Så nu när frågan är åter är på tapeten, kom igen nu domar- och fotbollsförbund, visa att ni menar allvar. Ta tag i frågan och våga ge möjlighet till sanktioner. En idrottsledare eller förälder som beter sig som idioter ska omedelbart bort från allt vad idrottsarenor heter.

Stupstock

Stupstock

Min förra krönika handlade om girighet. I veckan fick vi ytterligare bekräftelse på detta otyg när SVT avslöjade att ett stort antal Gode män ute i våra kommuner bestulit sina klienter på hundratals miljoner kronor utan att något hänt. Sveriges kommuner och landsting, SKL, har till och med gått ut och rekommenderat kommunerna att INTE POLISANMÄLA! Bara det måste vara en brottslig handling.

I samtliga dessa fall rekommenderar jag gamla tiders stupstock. Alla dessa ”Gode män” ska, förutom böter, återbetalningar och fängelse, sitta i stupstock på respektive torg i de städer de verkat för allmän åskådan och skam. De har lurat de allra svagaste i vårt samhälle som har litat på den hjälp de har rätt att få. Bredvid ska de överförmyndare sitta som valt att blunda samt de tjänstemän och jurister på SKL som rekommenderat kommunala tjänstemän att tiga om brottsliga handlingar.
De som trodde att Sverige var en rättsstat har fått en hel del att fundera över den senaste tiden.