Handen på hjärtat – vad skulle du ha gjort….?

Krönika publicerad i KT/KK 2016-02-13
Runt 2014 drogs de flesta av utländska trupper tillbaka ur Afghanistan, såväl svenska som NATO-trupper. Debatten om svenska soldater i krigshärdar sedan de första anlände kring 2002 till Afghanistan har stundtals varit tuff. Många för och lika många emot. USA och Barack Obama lovade att lämna Afghanistan vid samma tid även om nu en del soldater fortfarande är kvar. Efter att talibanerna nu utökat sina offensiver så verkar viss NATO-trupp bli kvar i landet. Vart vill jag nu komma med detta? Jag har egentligen inga synpunkter på hur NATO väljer att agera i Afghanistan, till det har jag för dålig kunskap. Det jag vill belysa är varför så många av landets tonårskillar väljer att fly och komma till Europa i allmänhet och kanske Sverige i synnerhet. Det är möjligen inte så konstigt.
Sedan utländsk trupp lämnat Afghanistan har talibanerna sakta men säkert klivit ner från bergen där de tidigare gömt sig. Nu för att återta makten i landet med våld. De blir alltmer offensiva och de är fullständigt hänsynslösa. En konsekvens av detta är att mängder av tonårskillar tvingas ut i kriget av de talibanska krigsherrarna. Med vapen i hand tvingas de ut för att döda utan att ha ett dugg med kriget att göra, men de har inget val. Jo, de kan fly och det är precis vad många av dem gör. Många kommer till Sverige då de vet att vårt land är tryggt och fritt. Här finns möjlighet till ett värdigt liv där de kan få utbildning för att därefter skapa ett ordnat liv. De lämnar kamrater, syskon och föräldrar i utbyte mot ett liv i frihet.
Min fråga till dig som nu spyr ut din galla över dessa grabbar på sociala medier och ni på olika ledarsidor som på alla sätt vill smutskasta dessa pojkar bara för att några av dem inte klarar åldersgränsen för att räknas som barn och för att några är så traumatiserade att de griper till våld så fort de blir pressade. Hur skulle du ha gjort i deras ställe? Vad skulle du ha rått dina söner att göra? Låta talibanerna sätta vapen i deras händer och knuffa ut dem i ett krig de inte förstår eller vill ha något som helst med att göra? Nej, det tror jag inte för så kaxig är du inte när det kommer till kritan, det är jag fullständigt övertygad om. Jag tror att även du skulle ljuga om din ålder för att undkomma krigets fasor. Du skulle helt säkert göra allt för att rädda dina söner från en säker död i ett krig som ingen vill ha, även om det kräver att du måste blåljuga.
Det är så förbannat lätt att sitta här hemma i trygga Sverige och skrika ut din frustration över att unga pojkar försöker hitta fram till ett värdigt liv. Det närmaste du varit krigets fasor är möjligen de nyårsraketer som smäller av under några timmar en natt om året. Samma smällar som skrämmer skiten ur de som verkligen varit med där det bomberna kreverar på riktigt. Det är patetiskt.
Visst är några av dessa killar riktiga rötägg, precis som en del av våra svenska tonåringar, men den stora merparten vill inget hellre än att komma till ro i ett land där det finns en framtid.
Det kan hända att det just nu är lite stökigt i vår lilla nordiska ankdamm. Några få av de många miljoner som flyr från krig och elände söker sin framtid i Sverige. Kanske är det just dessa som kommer att se till att just du kan få ut din pension om några år när det är dags att dra sig tillbaka. Det är nämligen så att i Sverige har vi maximal tillväxt på just pensionärer. Så ser det ut framöver. Vi blir bara fler i takt med att vi blir äldre och äldre. För att detta ska gå ihop och du ska få ut dina pensionsslantar varje månad så behöver många människor jobba. Om vi inte välkomnar de som vill skapa ett nytt liv här i Sverige så kommer kalkylen inte att gå ihop. Vi föder helt enkelt inte tillräckligt många barn själva. Då kan det hända att Fredrik Reinfeldt får helt rätt. Kanske du måste jobba till 75 år för att få ihop till försörjningen. Fundera en stund över detta innan du skriver nästa hatinlägg och ljuger ihop någon historia om de pojkar som inget annat vill än att skapa sin och vår trygghet i ett land där det fortfarande finns en framtid.